Aktual.: 10.10.2024 11:51

Praha – Opoziční hnutí ANO nesouhlasí s podobou vládní hospodářské strategie, kterou by dnes kabinet Petra Fialy (ODS) měl schvalovat. Podle stínového premiéra Karla Havlíčka je šitá horkou jehlou. Hnutí připraví svoji strategii, představí ji před sněmovními volbami příští rok, dodal Havlíček na tiskové konferenci stínové vlády.

Nový ministr průmyslu a obchodu Lukáš Vlček (STAN) představil hlavní body strategie tento týden v Brně na Mezinárodním strojírenském veletrhu. Prioritami podle dokumentu jsou rozvoj lidského kapitálu, strategická infrastruktura, industrializace s přidanou hodnotou a financování. Dokument má podle Vlčka Česko do roku 2040 posunout mezi deset zemí EU s nejvyšším hrubým domácím produktem na obyvatele, aktuálně je podle tohoto ukazatele na 14. příčce.

Hnutí ANO podle něj nesouhlasí s načasováním, neboť vytvoření strategie mělo být jedním z prvních počinů vlády v hospodářské oblasti. „Je zcela zjevné, že z ní nezvládne udělat prakticky nic,“ uvedl Havlíček. Způsob projednávání strategie považuje za neakceptovatelný. Očekával by, že dokument kabinet projedná s klíčovými svazy, asociacemi, komorami, firmami či s vědeckou obcí, ale také s opozicí.

Havlíček míní, že dokument je ušitý horkou jehlou na poslední chvíli. „Je to slohové cvičení. Změť dobrých úmyslů, aniž by se zohlednily hlavní priority,“ uvedl. Pozitivně lze podle něj hodnotit to, že se strategie věnuje trhu práce a pokouší se provázat hospodářskou oblast s veřejnou správou. Obsahuje také cenné analytické údaje, z nichž lze vycházet.

V hospodářské strategii ale podle něj chybí doprava a rozvoj dopravy, způsob financování a rozvoj bydlení. Obecně je pojatý sektor energetiky, povrchně inovace. Chybí také vazba investic na střednědobý i dlouhodobý rozpočtový výhled, míní.

Za nelogické také Havlíček považuje, že se v dokumentu objevila kritika Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), považuje to za reakci na výtky úřadu k netransparentnosti digitalizace stavebního řízení. „Stínová vláda připravuje vlastní hospodářskou strategii, která bude připravena před volbami v roce 2025, a pokud budeme u odpovědnosti, bude schválena v prvních týdnech nové vlády,“ dodal.

Podíl.