Aktualizace: 4.07.2024 18:00

Kolín – Odboráři kolínské automobilky Toyota v pondělí vypověděli kolektivní smlouvu mezi zaměstnanci a vedením. Smlouva se týká mzdových a dalších pracovních podmínek. Důvodem odborářů je mimo jiné údajné přetížení a tlak, upozornil dnes server Hospodářských novin. Podle mluvčího Toyoty Tomáše Paroubka výpověď nemá praktický dopad na podmínky, které jsou v aktuální kolektivní smlouvě zakotvené.

Kolektivní smlouvu vypověděla jedna ze tří odborářských organizací, které pracovníky v kolínské automobilce zastupují. Ve vyjádření, které mají HN k dispozici, odboráři uvádějí, že „zaměstnanci automobilky jsou vystaveni enormnímu tlaku a přetížení, vedení jim pravidelně nařizuje práci přesčas a o víkendu nebo jim vyhrožují odvoláním z dovolené.“ Předseda organizace Nezávislé odbory pro údržbu a ostatní pracující Petr Bíba další komentář zatím neposkytl.

V závodu by v září mělo začít jednání o růstu mezd v příštím roce. Šestiměsíční výpovědní lhůta smlouvy začne platit od srpna, smlouva tedy bude platná ještě 31. prosince, kdy její platnost stejně končí. „Společnost nerozumí důvodu výpovědi kolektivní smlouvy, a to zejména s ohledem na to, že tato lhůta končí až po konci její platnosti,“ sdělil HN Paroubek.

Kolínská automobilka vyrábí dva modely aut se spalovacími motory, a to Aygo X a Yaris, druhý z modelů rovněž v hybridní verzi. Loni vyrobila přes 192.000 vozů, v Kolíně zaměstnává přes 3500 lidí ve třísměnném provozu.

 

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.