Piráti mají za sebou další volební debakl. V krajských volbách podle průběžných výsledků obhájí jen naprosté minimum z původních 99 mandátů, do druhého kola nepostoupil pirátský senátor Lukáš Wagenknecht. „Výsledek je hluboko pod očekáváním nás všech,“ řekl k výsledkům předseda strany Ivan Bartoš. Vedení strany svolává celostátní fórum, kde členové rozhodnou o tom, zda setrvá ve funkci.

Nejdřív přišel propad ve sněmovních volbách, kde Piráty „překroužkovali“ koaliční partneři ze STAN a strana vedená Ivanem Bartošem získala jen čtyři poslance. Letos ztratili i dva ze tří europoslanců.

Nyní se musí Piráti smířit s dalším tristním výsledkem. Podle průběžných výsledků, kdy zbývá sečíst už jen pár posledních okrsků, získají Piráti v krajských zastupitelstvech jen tři mandáty. Dosud měli 99 křesel.

„Piráti a Pirátky, nemá cenu jakkoliv zastírat, že výsledek v krajských i senátních volbách je hluboko pod očekáváním nás všech,“ hodnotil volby Ivan Bartoš v pražském volebním štábu.

Do druhého kola neprošel současný pirátský senátor Lukáš Wagenknecht, který na Praze 8 o pár desítek hlasů nepostoupil, skončil na třetím místě za kandidáty ODS a ANO. Snad jediným úspěchem je podpora Marka Hilšera, který se ve druhém kole utká o křeslo v Senátu s egyptologem Miroslavem Bártou (za STAN).

Jedním z hlavních témat v pirátské straně tak v příštích hodinách a dnech bude, zda by měl ve funkci předsedy pokračovat Ivan Bartoš. Když do štábu kolem sedmnácté hodiny dorazil, uvítalo ho jen ticho a ponurá atmosféra. Volební výsledek označil za selhání předsednictva. A oznámil, že o jeho budoucnosti nechá hlasovat celostátní fórum.

„V případě, že bychom vaši podporu nezískali, předsednictvo obratem kolektivně rezignuje a bude svoláno celostátní fórum pro volbu nového předsedy,“ uvedl. „Jsme strana demokratická, která se rozhoduje na základě diskuse,“ odpověděl na dotaz, proč předsednictvo zatím samo nerezignovalo.

Podíl.
Exit mobile version