Aktualizace: 9.02.2024 12:20

Praha – Hladiny toků, které se v Česku v minulých dnech rozvodnily kvůli dešti a tání sněhu na horách, by měly v sobotu klesat, v neděli se kvůli dešti obrátí zpátky k růstu. Vyplývá to z aktualizované výstrahy, kterou zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). V povodí horního Labe předpokládají meteorologové ojedinělé vzestupy hladin na druhý povodňový stupeň, kdy už se voda může vylévat z břehů, první povodňový stupeň bdělosti nově místy očekávají v povodí Jizery. Povodňový stav dnes před polednem hlásilo 14 míst hlavně v povodí Labe.

„V sobotu předpokládáme, že budou hladiny zasažených toků klesat a v neděli pak očekáváme další srážky a hladiny toků začnou znovu stoupat,“ uvedl František Šopko z ČHMÚ. Upozornil, že k normálu hladiny klesly v povodí horní Vltavy na Šumavě, během celého víkendu ale zůstane povodňový stupeň bdělosti na Ohři pod vodní nádrží Skalka na Chebsku kvůli jejímu upouštění. „Aktuální výstraha je doplněna o povodí Jizery, kde místy předpokládáme dosažení prvního stupně povodňové aktivity. V povodí horní Moravy po Moravskou Sázavu očekáváme kolísání hladin kolem prvního stupně,“ dodal.

Kvůli dešti a oteplení začal v tomto týdnu výrazně ubývat sníh na horách, v noci na pondělí se hladina Labe ve Vestřevi na Trutnovsku dokonce dostala až na nejvyšší povodňový stupeň ohrožení. V dalších dnech přetrvávaly nižší povodňově stavy zejména na tocích odvodňujících hory na severovýchodě Čech, přechodně se objevily také na měřicích místech v povodí horní Otavy na Šumavě. ČHMÚ průběžně aktualizuje výstrahy, dnes vydané varování platí do odvolání.

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.