Praha – Hladiny řek v Česku stoupají. Týká se to hlavně východu země. Kolem 23:30 platil některý z povodňových stupňů na 80 místech. Na třetím stupni je Smědá ve Višňové a Frýdlantu, Labe na vodním díle Labská a ve Vestřevi, Svratka v Židlochovicích, Novohradka v Luži a Černá v Ličově. Nejhorší situace má ale nastat o víkendu. Déšť ještě zesílí, přidá se silný vítr. Počasí komplikuje i dopravu, neprůjezdných je několik železničních tratí. Tisíce domácností jsou bez elektřiny.

Podle Českého hydrometeorologického ústavu napršelo od středečního večera na hřebenech Krkonoš a Orlických hor kolem 100 milimetrů srážek. Úhrny přes 85 milimetrů zaznamenala také většina Pardubického kraje a části Jihomoravského a Zlínského kraje. Pršet bude dál. Do noci z neděle na pondělí by mohlo na severních horách od Jizerských přes Krkonoše a Orlické hory až po Jeseníky napršet přes 200 milimetrů, v Jeseníkách by úhrny mohly lokálně překročit i 300 milimetrů.

Jeseník připravuje plány na možnou evakuaci obyvatel z částí města, které budou velkou vodou případně ohroženy. Na sever Olomouckého kraje míří humanitární pomoc i evakuační technika. S evakuací musejí počítat i lidé z některých obcí v Pardubickém kraji, hlavně na Chrudimsku se očekává stoletá voda a vyšší. Na stoletou vodu se připravuje také Veverská Bítýška na Brněnsku. Město již nařídilo evakuaci lidem z chatových oblastí. Rovněž z chatové oblasti Biskoupky u Jamolic na Brněnsku hasiči evakuovali 125 lidí přes zaplavený most.

Briefing po jednání Ústřední povodňové komise:

Masarykova univerzita rozhodla o vyklizení kolejí v Komárově na jihu Brna. Fakulta architektury Vysokého učení technického v Brně s pomocí dobrovolníků stěhuje knihovnu a archiv do vyšších pater. Nemocnice Milosrdných bratří v Brně uzavřela ode dneška na celý víkend příjem na porodní oddělení a zakázala návštěvy.

Večerní předpověď hydrologů ale zmírnila kulminaci Svratky i Svitavy před přítokem do Brna. Zatímco Svratka ve Veverské Bítýšce měla přesáhnout hladinu pro extrémní povodeň, nynější prognóza hovoří o kulminaci na hladině třetího stupně povodňové aktivity. Hladina Svitavy v Bílovicích nad Svitavou sice třetí stupeň povodňové aktivity překoná, nedosáhne však úrovně extrémní povodně.

Města vedle evakuací chystají také protipovodňová opatření. V pohotovosti je integrovaný záchranný systém včetně 100.000 profesionálních a dobrovolných hasičů. Posiluje policie, letecká služba, potápěči, pyrotechnici a připravena pomáhat je i armáda.

Briefing po jednání krizového štábu:

Embed kód videostreamu zdarma k vložení do vašich stránek:

<iframe id=“ls_embed_1726148666″ src=“https://livestream.com/accounts/17590784/events/11178375/player?width=640&height=360&enableInfoAndActivity=false&defaultDrawer=&autoPlay=false&mute=false“ width=“640″ height=“360″ frameborder=“0″ scrolling=“no“ allowfullscreen> </iframe>

Kvůli počasí byl ve 22:15 přerušen provoz na pěti železničních tratích v Česku. Nejčastější příčinou byl pád stromu na koleje. Po celé zemi byly zrušeny nebo odloženy desítky kulturních či společenských akcí. O víkendu se neuskuteční ani zápasy první a druhé fotbalové ligy. Odložená byla i tři utkání první hokejové ligy. Většina stran ze sněmovní koalice i opozice kvůli povodňové hrozbě omezila nebo přerušila předvolební kampaň, výjimkou je opoziční SPD.

Intenzivní srážky a následné povodně postihnou i sousední země ČR. Slovensko očekává stoletou vodu na svém úseku řeky Moravy, výhled povodňové situace se tam zhoršil. Východní a jihovýchodní části Německa se připravují na lijáky provázené silným nárazovým větrem, které zvednou hladiny vodních toků. Ve vyšších polohách Alp má vydatně sněžit. V několika regionech na jihu a jihozápadě Polska platí nejvyšší stupeň povodňového nebezpečí, někde hrozí bleskové povodně. Rakouské dráhy (ÖBB) dnes vyzvaly lidi, aby se v nejbližších dnech raději nevydávali na cesty, pokud to není nutné.

Jihomoravský kraj

Dnešní večerní předpověď hydrologů zmírnila kulminaci Svratky i Svitavy před přítokem do Brna. Zatímco Svratka ve Veverské Bítýšce měla přesáhnout hladinu pro extrémní povodeň, nynější prognóza hovoří o kulminaci na hladině třetího stupně povodňové aktivity. Hladina Svitavy v Bílovicích nad Svitavou sice třetí stupeň povodňové aktivity překoná, nedosáhne však úrovně extrémní povodně, vyplývá z aktuálních údajů na webu Českého hydrometeorologického ústavu.

Večerní prognóza kalkuluje s nižším úhrnem srážek v obou povodích. Kulminace Svratky se předpokládá v neděli ve večerních hodinách na výšce hladiny 300 centimetrů, což odpovídá 115 metrům krychlovým za vteřinu. Ranní prognóza hovořila o 406 centimetrech. Druhého stupně povodňové aktivity má Svratka dosáhnout kolem půlnoci. Znamená to také, že přítok do Brněnské přehrady postupně převýší odtok, který od čtvrtečního odpoledne drží Povodí Moravy na 55 až 57 metrech krychlových za vteřinu.

Svitava překročila první stupeň povodňové aktivity dnes odpoledne, v sobotu ráno by měla překonat druhý a odpoledne třetí stupeň. Ranní prognóza předpokládala kulminaci na 525 centimetrech, nynější hovoří o 480 v neděli odpoledne. S ohledem na průtok je to téměř o třetinu méně, než byl ranní předpoklad.

Průtok Svratky a Svitavy je důležitý pro obce na jih od Brna, kde se řeky stékají, zejména pro Židlochovice. Zatímco průtok Svratky v Brně lze regulovat pomocí Vírské a Brněnské přehrady, průtok Svitavy je téměř neregulovatelný, protože dvě menší přehradní nádrže jsou pouze na malých přítocích, tedy na Křetínce a Bělé.

Královéhradecký kraj

Třetí povodňový stupeň, tedy stav ohrožení, byl ve 20:45 v Královéhradeckém kraji na Labi v profilu Labská pod přehradou ve Špindlerově Mlýně a také ve Vestřevi na Trutnovsku. Voda pod přehradou Labská začala stoupat hlavně po upouštění přehrady. Nižší povodňové stupně jsou v kraji na dalších pěti místech, vyplynulo z informací na webu Povodí Labe.

„Hladina Labe na vodním díle Labská už překročila třetí stupeň povodňové aktivity. Povodí Labe bude vodu z přehrady odpouštět, dokud to půjde. Naším cílem je co nejvíce ušetřit retenční prostor na další srážky,“ uvedl na sociální síti X ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL).

Podle meteorologů na hřebenech Krkonoš bylo naměřeno více než 100 milimetrů srážek, a tak rychle stoupá především horní tok Labe.

Druhý povodňový stupeň (SPA) je na Labi také ve Špindlerově Mlýně výše proti proudu a na Úpě v Trutnově v Horním Starém Městě. První stupeň platí na Labi na přehradě Les Království u Dvora Králové nad Labem, na Metuji v Krčíně v Novém Městě nad Metují a Divoká Orlice v Orlickém Záhoří v Orlických horách. Informace jsou k 20:45.

Liberecký kraj

Hladiny toků v Libereckém kraji stoupají, od půlnoci místy napršelo přes 70 milimetrů a nadále prší. Nejvydatnější deště jsou v kraji v Krkonoších a Jizerských horách. Druhého povodňového stupně dosáhly večer ve Frýdlantském výběžku řeka Smědá v Hejnicích a potok Oleška v Dětřichově, prvního Lužická Nisa v Liberci, Řasnice ve Frýdlantu a Mumlava v krkonošském Harrachově, vyplývá z údajů na webu Povodí Labe a krajského povodňového portálu.

Voda zatím zůstává v korytech, přesto hasiči už postavili protipovodňovou hráz v Poustce u Višňové na Liberecku. Další budují v Semilech v Jatecké ulici a mobilní povodňové stěny preventivně přivezli do Frýdlantu.

Problémy jsou i kvůli silnému větru, omezení jsou v dopravě na silnici i železnici. „Od půlnoci naše operační středisko eviduje přes 100 událostí. Zhruba 90krát se jednalo o technickou pomoc, z toho ve více než 70 případech hasiči vyjížděli k popadaným stromů,“ uvedla krajská mluvčí hasičů Jaroslava Benešová.

Komplikovaná je situace zejména na regionální krkonošské trati z Rokytnice nad Jizerou do Martinic. Správa železnic (SŽ) odhaduje, že provoz na ní se podaří obnovit až v sobotu dopoledne. Kvůli spadlému stromu nejezdí ani vlaky mezi Bezdězem a Okny na trati z České Lípy na Bělou pod Bezdězem. Tam SŽ předpokládá, že se provoz podaří obnovit ještě dnes v noci.

Moravskoslezský kraj

Za poslední den v Povodí Odry nejvíce pršelo v Jeseníkách, kde to bylo až 70 milimetrů na Biskupské kupě nebo 69 milimetrů na Rejvízu v Olomouckém kraji. V dalších částech povodí je úhrn srážek okolo 35 milimetrů a v Beskydech zatím od dvou do deseti milimetrů. Moravskoslezští hasiči v souvislosti s deštěm mají přes 70 zásahů. Většinu z nich ale tvoří preventivní plnění pytlů s pískem, které se do statistiky rovněž započítává. ČTK to dnes řekly mluvčí povodí Šárka Vlčková a mluvčí hasičů Kamila Langerová.

„Máme první stupně povodňové aktivity pod vodními díly Morávka a Olešná,“ uvedla Vlčková. Vzestup vodní hladiny je tam ale způsoben řízeným odpouštěním vody z nádrží, které se povodí snaží připravit a uvolnit v nich prostor. Sedm nádrží je nyní schopno zachytit 120 milionů metrů krychlových vody. „Průtoky se nyní na celém povodí pohybují od třiceti do devadesátidenní vody a mají vzestupný trend. To znamená, že průtoky už jsou zvýšené a stále budou stoupat,“ řekla Vlčková.

Podle Langerové evidují hasiči za posledních 24 hodin k dnešní 06:00 celkem 72 událostí. „Převažují ale události dobrovolných jednotek a s tím spojené plnění pytlů pískem,“ uvedla Langerová. Jen v některých případech hasiči odstraňovali spadlé větve a stromy z vozovek a koryt potoků.

V Jeseníkách by podle prognózy meteorologů mohlo do neděle spadnout až 300 milimetrů srážek, tedy až 300 litrů vody na metr čtvereční. Pršet ale bude v celém regionu a v sobotu či v neděli lze na některých tocích očekávat dosažení třetích stupňů povodňové aktivity. Na boj s případnými záplavami je v kraji připraveno 390 jednotek hasičů, k dispozici budou i vrtulníky.

Olomoucký kraj

Hladiny vodních toků na Jesenicku dnes večer začaly kvůli vydatnému dešti rychle stoupat. Druhý stupeň platí na Černém potoku ve Velké Kraši, Vidnavce ve Vidnavě, Bělé v Milulovicích a Desné v Koutech nad Desnou na Šumpersku. První stupeň povodňové aktivity je nyní v Olomouckém kraji aktuální na dalších devíti místech, ráno byl hlášen pouze ze dvou stanic. Vyplývá to z údajů Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Hladina Černého potoku ve Velké Kraši ve 22:50 měřila 248 centimetrů, na začátku týdne měřila kolem 80 centimetrů. První stupeň platí při 170 centimetrech, druhý při 210 centimetrech a třetí po dosažení 260 centimetrů. Starosta Velké Kraše Jiří Vodička ČTK řekl, že voda se zatím drží v korytě potoka. V jeho okolí bydlí starousedlíci, kteří už několik záplav zažili, takže jsou na případné vylití vody z koryta připraveni. „Jsou tam vesměs kamenné nemovitosti ještě po Němcích. Mají dvě patra, takže lidé mohli včas přenést věci do horních pater,“ uvedl Vodička.

Prázdný je ve Velké Kraši i nedaleký tábor, který při některých předchozích povodních musel být evakuován. Obec má podle starosty připravené evakuační prostory pro případ, že by některé obyvatele bylo nutné přemístit z povodněmi ohrožených částí Velké Kraše.

Říčka Vidnavka ve Vidnavě měla před 23:00 hladinu vysokou 205 centimetrů, druhý stupeň platí při 200 centimetrech a třetí při 240 centimetrech. Hladina Bělé v Mikulovích před 23:00 měřila 234 centimetrů. Druhý stupeň povodňové aktivity tam má hodnotu 230 centimetrů a třetí 250 centimetrů. Desná v Koutech nad Desnou balancuje na hranici pro druhý stupeň, která činí 150 centimetrů. Nedaleká přečerpávací vodní elektrárna vypouští část spodní nádrže, aby do ní mohla pojmout část očekávaných přívalů vody a v této oblasti se se díky tomu zmírnily následky extrémního deště.

Z jižních částí kraje zamířily na hornatý sever jednotky, které budou vybaveny speciální technikou pro evakuaci a záchranu osob z vody a také lezeckou technikou pro případnou evakuaci za použití člunů a vrtulníků. Na Jesenicko byly vypraveny nákladní automobily s lehátky a přikrývkami. Jesenická radnice dnes připravila prostory, kam budou v případě záplav evakuování lidé z ohrožených oblastí.

V Jeseníkách do konce týdne podle předpovědi meteorologů naprší až 400 milimetrů, tedy 400 litrů vody na metr čtvereční. V řekách a potocích kvůli tomu hrozí překročení třetího, nejvyššího stupně povodňové aktivity a až stoletá voda. Situace se podobá roku 1997, kdy Olomoucký kraj po vydatném dešti zasáhly katastrofální záplavy.

Pardubický kraj

Hladina Novohradky v Luži na Chrudimsku přesáhla ve 23:00 nejvyšší třetí povodňový stupeň. Zvyšují se i stavy dalších toků v Pardubické kraji. Druhý povodňový stupeň ze tří platí na Chrudimce v Padrtech na Chrudimsku, na Třebovce v Ústí nad Orlicí, na Třebůvce v Hraničkách a na Jevíčce v Chornici, vyplývá z údajů podniku Povodí Labe a Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Nejnižší první povodňový studpeň je vyhlášen na Chrudimce v Hamrech, Třebovce v Třebovicích, Třebůvce v Mezihoří, Žejbru v Rosisích a Tiché Orlici v Čermné nad Orlicí.

Vodohospodáři preventivně odpustili vodu z vodních nádrží v regionu. Uvolnili tak zásobní prostor v přehradách Seč, Hamry a Křižanovice na Chrudimce, Pařížov na Doubravě a Pastviny na Divoké Orlici. Méně vody je i v rybníku Hvězda na Třebovce. Podle Povodí Labe byla v 17:00 přehrada Hamry na Chrudimce naplněna z 51 procent, Seč níže po toku ze 48 procent, ostatní nádrže měly zásobního prostoru více.

Podle pardubického hejtmana Martina Netolického (3PK/SOCDEM) se situace může zhoršit zvláště v sobotu a neděli. Hlavně na Chrudimsku se očekává stoletá voda i vyšší. Záplavy by podle aktuálních předpovědí meteorologů mohly zasáhnout hlavně okolí řek Novohradka, Loučná a Chrudimka. Lidé z ohrožených oblastí musejí o víkendu počítat i s evakuací.

Na možné záplavy se připravují města a obce v kraji, v pohotovosti jsou silničáři, hasiči i policie. Kvůli počasí bylo odvoláno několik víkendových akcí pro veřejnost. Hasiči již museli vyjíždět na mnoho míst. „V rozmezí od 06:00 do 18:00 evidujeme celkem 128 událostí. Jedná se o technickou pomoc, čerpání vody, rozvoz a plnění pytlů s pískem nebo odstraňování spadlých větví a stromů z vozovek,“ uvedl za krajské profesionální hasiče Ján Sabolčik. Místní silnice mezi Ronovem nad Doubravou a Mladoticemi na Chrudimsku je zaplavená vodou.

Praha

Vltava má v Praze kulminovat v noci ze soboty na neděli. Hladina se podle odhadů zvedne o 60 až 80 centimetrů a průtok nemá výrazně překročit druhý povodňový stupeň, tedy 1000 metrů krychlových za vteřinu. Před 16:00 protékalo Prahou asi 380 metrů krychlových za sekundu a hydrologové upouštěli vodu na Vltavské kaskádě i z přehrady v Hostivaři. Novinářům to dnes na odpolední tiskové konferenci řekli primátor Bohuslav Svoboda (ODS), jeho náměstkyně Jana Komrsková (Piráti) a ředitel pražských hasičů Luděk Prudil.

Město zastavilo přívozy nebo zavřelo vrata na Čertovce. Lidé budou mít k dispozici o víkendu mimořádně magistrátní infolinku 800 100 000, která bude fungovat od 09:00 do 15:00. V pohotovosti jsou profesionální i dobrovolní hasiči.

Hasiči na Rohanském ostrově dnes plnili pytle s pískem pro městské části, které si odtud odvezly podle Prudila již 1500 pytlů. V pohotovosti je 130 profesionálních hasičů v každé směně a rovněž 700 dobrovolných, kteří drží pohotovost nebo vystavěli přes den část protipovodňových zábran. Hasiči také kontrolují čerpadla na Rokytce v Libni.

Magistrát již nechal zastavit přívozy, zavřena jsou bezpečnostní vrata na Čertovce a od 19:00 se uzavřely náplavky v centru města. „Pokud by na místě zůstala některá vozidla, je Správa služeb hlavního města Prahy v součinnosti s Městskou policií hlavního města Prahy připravena tato vozidla ihned odtáhnout,“ řekl večer ČTK mluvčí města Tadeáš Provazník. Dodal, že společnost Trade Centre Praha, která spravuje pražské náplavky, zajistí v případě potřeby odvoz věcí z náplavek, které by mohly být odplaveny.

Vedení magistrátu se chystá také na přerušení lodní dopravy na Vltavě. V pohotovosti jsou také zaměstnanci zoologické zahrady v Troji. „Žádné stěhování zatím nebude, ale zoo se na to samozřejmě připravuje,“ řekla Komrsková.

Středočeský kraj

Ve Středočeském kraji bude nejhorší situace na Sázavě, průtok by tam podle nynějších informací meteorologů mohl překonat stoletou vodu. Po zasedání středočeského krizového štábu v Praze to dnes novinářům řekla hejtmanka Petra Pecková (STAN). Oproti čtvrtku je podle ní současná předpověď horší. Na většině území kraje hrozí třetí, tedy nejvyšší stupeň povodňové aktivity.

Nejvyšší stupeň povodňové aktivity podle Peckové nyní platí pro 23 z 26 obcí s rozšířenou působností. Nevztahuje se na Kladno, Slaný a Rakovník. „Ta situace opravdu není dobrá. Nejhorší situaci pravděpodobně zažije řeka Sázava. Může zažít situaci, která v novodobé historii řeky Sázavy není známá a nenastala,“ doplnila.

Řeka Sázava se podle Peckové nedá příliš regulovat. „Ona nemá žádný systém kaskád, jako má třeba Vltava, ona se rozlévá do krajiny. Má samozřejmě celou řádu přítoků, které mohou způsobovat další problémy,“ uvedla. Na povodí Vltavy se podle ní situace zatím zvládá, v případě povodí Labe by pak nejhůř mělo být na středním Labi. „Od Přelouče dál se blížíme odhadu mezi padesátiletou a stoletou vodou, dá se předpokládat kulminace až v pondělí,“ dodala. Průtoky na povodí Ohře by pak podle hejtmanky měly být bez problémů.

Vodní nádrž Želivka podle Peckové vodu zadržovat nebude. „To znamená, že prioritou Želivky je pitná voda a zásobování pitnou vodou a dodržení kvality té pitné vody. Nemůžeme do Želivky pustit špinavou vodou,“ uvedla.

Všechny obce mají podle hejtmanky k dispozici potřebné informace. „Je to v případě povodní opravdu tak, že zásadní připravenost musí být ze strany obcí. Ty mají zpracovány svoje povodňové plány. Ve svých povodňových plánech mají i evakuační plány,“ řekla. Krizový štáb se teď podle ní bude scházet každý den. Pro případ potřeby spustil Středočeský kraj pohotovostní telefonní linku 800 440 430, na níž mohou lidé získat všeobecné informace.

Ředitel Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje Miloslav Svatoš dnes uvedl, že se na povodně profesionální i dobrovolní hasiči připravují už několik dní. „Mohu odpovědně říci, že co jsme mohli udělat, jsme udělali,“ řekl. Personálně posílená je podle Peckové také středočeská záchranná služba. Na Sázavě počítá s posílením posádek. Informace o případných uzavřených cestách či mostech předá policie či Krajská správa a údržba silnic bezprostředně i na dispečink záchranky.

Vězni z Přibrami a Vinařic by pak pomohli připravovat pytle s pískem, připravují se i náhradní lůžka nebo náhradní zdroje elektrické energie, uvedla hejtmanka.

Ústecký kraj

Pro Ústecký kraj se výrazně změnila předpověď počasí pro následující dny, na Labi by mohl být dosažen v neděli večer nejvyšší povodňový stupeň. V Děčíně dnes postaví protipovodňovou stěnu, v Ústí nad Labem o její stavbě rozhodnou v sobotu. Hasiči čistí česla, koryta, kontrolují se výpusti. Stoupat až na nejvyšší stupeň povodňové aktivity by mohly přítoky Labe na Děčínsku.

Protipovodňovou zeď postaví hasiči v Děčíně u Parolodi. V sobotu podle informací na webu města zřejmě uzavřou podjezd pod Tyršovým mostem na Labském nábřeží. „V neděli očekáváme zaplavení silnice do Dolního Žlebu. Informovali jsme o tom místní osadní výbor a informujeme také místní obyvatele,“ uvedla radnice. Zoo Děčín zrušila kvůli počasí nedělní úklidovou akci v okolí, v neděli se neuskuteční ani tradiční hudební odpoledne na Smetanově nábřeží.

Kraj Vysočina

Spadlé stromy odpoledne dnes přibližně na dvě hodiny zastavily provoz na železnici mezi Kostelcem u Jihlavy a Třeští na Jihlavsku, a také mezi Obrataní na Pelhřimovsku a jihočeským Chýnovem. Uvedly to na webu České dráhy. Hasiči na Vysočině měli od rána kvůli počasí desítky výjezdů, hlavně kvůli popadaným stromům. Na některých řekách už dnes byly první i druhé stupně povodňové aktivity, zatím hlavně kvůli zvýšeným odtokům z přehrad. Kvůli intenzivnímu dešti budou zřejmě hladiny menších toků i řek dál stoupat. Hejtman Vítězslav Schrek (ODS a STO) dnes upozornil na to, že kvůli dešti by mohla být v kraji nejtěžší situace v povodí Sázavy. První povodňový stupeň, bdělost, už na řece platí v obci Sázava.

Provoz na železnici mezi Kostelcem u Jihlavy a Třeští se zastavil asi na dvě hodiny po 15:00, odřeknuté tam byly čtyři vlaky, uvedly dráhy. Kvůli přerušení vlakového provozu Obrataň – Chýnov před 17:00 dráhy nasadily náhradní autobusy mezi Obrataní a Táborem. Vlaky začaly znovu jezdit před 19:00.

Povodňová komise v Havlíčkově Brodě zvažuje kvůli řece Sázavě aktivovat povodňový plán pro stoletou vodu, prověřit nechala případná evakuační místa ve školních tělocvičnách. ČTK o tom informovala mluvčí města.

Radnice v Ledči nad Sázavou sdělila obyvatelům na webu, že v nejbližších dnech hrozí povodeň třetího stupně, při níž mohou být zaplavené nemovitosti. Průtok v řece Sázavě může být dvakrát vyšší než při povodni v roce 2006, uvedlo město s odkazem na informace od povodňové komise.

Hasiči vybírají ve spolupráci s povodňovými komisemi Žďáru nad Sázavou, Havlíčkova Brodu a Světlé nad Sázavou místa, která by mohla být nejvíc ohrožená velkou vodou. „Budeme tam deponovat protipovodňové zábrany mobilní, vaky, které budeme napouštět vodou,“ řekl novinářům ředitel krajského hasičského sboru Jiří Němec.

Hasiči zasahovali od dnešních 07:00 do 16:00 kvůli počasí na čtyřech desítkách míst, nejčastěji vyjížděli na Žďársku. Uvedla to jejich mluvčí v kraji Petra Musilová. Na webu hasičů od té doby přibyly další tři desítky výjezdů, část z nich se týkala stavby dalších protipovodňových zábran, dovozu a pytlování písku na ochranné stěny.

Zlínský kraj

Ve Zlínském kraji platil dnes vpodvečer první stupeň povodňové aktivity na Velké Stanovnici pod přehradou v Karolince na Vsetínsku. Souvisí s preventivním upouštěním přehrad, ke kterému přistoupili vodohospodáři. Hladiny ostatních toků v kraji s výjimkou Kyjovky pod přehradou v Koryčanech na Kroměřížsku zatím nestoupají, vyplývá z informací zveřejněných Českým hydrometeorologickým ústavem (ČHMÚ). V regionu od čtvrtka vydatně prší, podle meteorologů lze proto v dalších dnech očekávat povodně.

Srážkové úhrny na jihovýchodě Moravy překročily podle mluvčího Povodí Moravy Petra Chmelaře za posledních 24 hodin 50 milimetrů. Napršelo tam tedy přes 50 litrů vody na metr čtvereční. Například v Bělově na Zlínsku to bylo 69 milimetrů, v Bojkovicích na Uherskohradišťsku 65 milimetrů, vyplývá z údajů vodohospodářů. „Nadále pokračuje předpouštění všech významných nádrží,“ uvedl Chmelař.

Upozornil, že dnešní srážkové úhrny mají podle předpovědi ČHMÚ dosáhnout 30 až 80 milimetrů, ojediněle i kolem 100 milimetrů srážek. Večer a v noci na sobotu očekává Povodí Moravy postupné dosažení stupňů povodňové aktivity na tocích odvodňujících Vysočinu, kterými jsou Svratka, Jihlava a Dyje, a dále na tocích odvodňujících Jeseníky, tedy Desné a Moravě.

Na možné povodně se připravuje hejtmanství i města a obce ve Zlínském kraji. Samosprávy například distribuují mezi obyvatele ohrožených oblastí pytle s pískem. V pohotovosti jsou také policisté nebo hasiči, kteří dnes na některých místech regionu odstraňovali popadané stromy a čistili kanalizační vpusti.

Ve Zlínském kraji naprší ode dneška do neděle až 220 litrů vody na metr čtvereční. Na některých tocích se kvůli tomu očekává dosažení třetího povodňového stupně, který znamená ohrožení. Kritická situace na tocích v regionu by měla nastat v noci na neděli. Hladina řeky Moravy v Kroměříži bude nejspíše kulminovat na začátku příštího týdne, řekl novinářům po dnešním zasedání povodňové komise Zlínského kraje Petr Tušil z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Podíl.
Exit mobile version