Komerční prezentace Aktual.: 17.09.2024 16:46

Praha – Povodňových stavů v Česku během dnešního dne opět ubylo. V 16:00 byl některý z povodňových stupňů na 137 místech, což je asi o 23 méně než ráno. Ohrožení platí na jihu Čech a také na Dyji, na Moravě od Olomouce a na dolním Labi. Povodňový stupeň ohrožení zůstává na 34 místech. Informoval dnes v tiskové zprávě Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

„Hladiny většiny toků jsou na poklesu. V důsledku dotoku slabě stoupá dolní Labe pod soutokem s Vltavou. Velmi slabě klesá střední a dolní tok Moravy. Hladina dolní Dyje je setrvalá,“ uvedli meteorologové. Na jihočeských tocích zůstávají třetí povodňové stupně v povodí Malše, Lužnice, Nežárky a Blanice. „Ostatní toky odvodňující Šumavu a Novohradské hory již většinou také klesají,“ doplnili.

Labe by mělo v Ústí nad Labem kulminovat ve středu odpoledne. „Kulminace a výraznější poklesy na Lužnici a Nežárce očekáváme až v noci na středu a během středy,“ uvedl ČHMÚ. Poklesy hladin budou podle meteorologů pozvolné.

Rozsáhlé záplavy sužují Česko od soboty, po vydatných deštích zasáhly zejména Moravu a Slezsko a také severovýchod a jih Čech. Na desítkách míst voda vystoupala na úroveň označovanou meteorology jako extrémní povodeň, vylila se i do větších měst. Povodně si zatím vyžádaly tři lidské životy, další lidé se pohřešují.

Podíl.
Exit mobile version