Aktual.: 14.09.2024 01:47

Praha – Hladiny řek nadále stoupají, hodinu po půlnoci platil některý stupeň povodňové aktivy na 98 místech, zatímco hodinu před půlnocí ho zaznamenalo 80 stanic. Nejvyšší, třetí stupeň byl dnes na 12 stanicích osmi toků v Jizerských horách, Krkonoších, Jeseníkách, Železných a Novohradských horách, uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Vážná situace je na Smědé na Liberecku. Ve Višňové a Předlánce její hladina vystoupala na 2,5 metru, tedy vysoko nad běžný stav. Třetí povodňový stupeň zde platí také ve Frýdlantu. V Krkonoších je třetí stupeň na Labi na vodním díle Labská ve Špindlerově Mlýně a ve Vestřevi. V Pardubickém kraji na Chrudimsku platí stupeň ohrožení na Novohradce v Luži a na jejím malém přítoku Žejbro v Rosicích.

Třetí povodňové stupně jsou i na Černém potoce ve Velké Kraši na Jesenicku a ve stejném okrese na Bělé v Mikulovicích. Platí také na Svratce v Židlochovicích na Brněnsku a na říčce Černá v Ličově na Českobudějovicku.

Briefing po jednání Ústřední povodňové komise:

Hladiny toků mají podle meteorologů nadále stoupat v noci na dnešek a během víkendu. Na některých místech již napršelo úhrnem od pátku 50 až 110 milimetrů srážek, nejvíce v Jizerských horách, Krkonoších, Jeseníkách.

Podíl.