Aktual.: 11.10.2024 12:53

Praha – Ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) jednal dnes na Pražském hradě s prezidentem Petrem Pavlem o obnově území po povodních či připravovaných předpisech svého úřadu včetně novely o obalech, kterou ve čtvrtek podpořila vláda. Ministr ubezpečil hlavu státu, že úřady dělají maximum pro zajištění funkčnosti čistíren odpadních vod, řekl Hladík po schůzce novinářům.

Záplavy v září zdevastovaly části Moravskoslezského a Olomouckého kraje. „Hovořili jsme o zvládnutí povodní i obnově území. Ubezpečil jsem prezidenta, že uděláme maximum, abychom zajistili funkčnost čistíren odpadních vod,“ uvedl Hladík.

Připomněl dotační titul na obnovu vodohospodářské infrastruktury poničené povodněmi, na který vláda uvolní ze státního rozpočtu dvě miliardy korun. „Snažíme se pomoci obcím a městům, aby rozjely svou infrastrukturu a začaly se zase městské odpadní vody čistit,“ dodal ministr.

S prezidentem Hladík probíral předpisy ministerstva, které už jsou v legislativním procesu, nebo se připravují. „Ať už je to novela zákona o ovzduší, emisním obchodování, včera (ve čtvrtek) na vládě schválená novela o obalech, případně novela zákona o ochraně přírody a krajiny či ústavní ochrana vody,“ shrnul Hladík.

Kabinet podpořil ve čtvrtek novelu zákona o obalech, která zavádí zálohový systém na PET lahve a kovové plechovky. Podle ministerstva se počítá se čtyřkorunovou výší zálohy, její přesnou cenu ale stanoví až vyhláška k novele. V případě tohoto předpisu, ale i novely zákona o ochraně přírody a krajiny zahrnující vyhlášení Národního parku Křivoklátsko, vysvětloval dnes Hladík reálný stav, který podle něho odporuje některým dezinformacím kolujícím ve veřejném prostoru.

Podíl.