Aktual.: 19.09.2024 09:38

Bejrút/Tel Aviv – Izraelská armáda v noci na dnešek opět bombardovala v jižním Libanonu budovy, které využívá tamní militantní hnutí Hizballáh. To také znovu ostřelovalo sever Izraele, kde bylo podle médií zraněno několik lidí. Hizballáh a izraelská armáda se každodenně ostřelují přes hranici od loňského října, kdy palestinský Hamás teroristickým útokem na jih Izraele vyvolal válku v Pásmu Gazy. Napětí ale tento týden dál zostřily exploze tisíců komunikačních zařízení v Libanonu, při nichž zemřely tři desítky lidí a které Hizballáh i libanonská vláda přičetly Izraeli. Ten se k tomu nevyjádřil.

Izraelská armáda dnes uvedla, že na jihu Libanonu zasáhla několik budov používaných Hizballáhem, včetně skladu zbraní. Potvrdila také střelbu z Libanonu na izraelské území, neuvedla ale, zda by někdo zraněn. Podle serveru The Times of Israel (ToI) bylo dnes zraněno nejméně osm lidí při ostřelování přes hranici z Libanonu. Hizballáh podle ToI tvrdí, že cílem byly pozice izraelské armády.

Také ve středu Hizballáh vypálil asi 20 střel na Izrael, většinu z nich zachytil systém protivzdušné obrany. Desítka střel mířila na oblast na Izraelem okupovaných Golanských výšinách, kde má izraelská armáda klíčová sledovací stanoviště, uvedla agentura Reuters.

Izraelský ministr obrany Joav Galant tento týden uvedl, že válka, kterou vede Izrael v Pásmu Gazy od loňského října, přechází do nové fáze a že armáda se bude více soustředit na boje na severu Izraele, tedy s Hizballáhem. Galant ve středu řekl, že k hranici se přesouvá více vojenských jednotek.

Izraelská vláda v posledních týdnech čelí většímu tlaku veřejnosti kvůli desítkám tisíc evakuovaných lidí ze severního pohraničí, kteří odtamtud museli odejít kvůli přeshraničním bojům s Hizballáhem. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu ve středu slíbil zajistit jejich návrat domů.

Vzájemné ostřelování Hizballáhu a izraelské armády přes hranici si od října vyžádalo na izraelské straně smrt pěti desítek lidí, včetně civilistů. Na libanonské straně kvůli tomu zemřely desítky civilistů a na 470 členů Hizballáhu.

 

Podíl.