Komerční prezentace Aktual.: 30.09.2024 12:07

Bejrút – Libanonské šíitské hnutí Hizballáh vybere nástupce zabitého vůdce Hasana Nasralláha „při nejbližší příležitosti“ a navzdory likvidaci velké části svého velení hodlá v neztenčené míře pokračovat v boji proti Izraeli a na podporu Palestinců ve válce v Pásmu Gazy. Podle tiskových agentur to dnes v Bejrútu prohlásil dosavadní zástupce šéfa hnutí Naím Kásim.

Současný úřadující vůdce Hizballáhu ve svém prvním vystoupení od pátečního zabití Nasralláha izraelskou armádou dále řekl, že hnutí pokračuje ve svých operacích podle již vypracovaných plánů a je připraveno na dlouhou válku. Přeshraniční útoky, které Hizballáh dosud vedl proti Izraeli, označil za „minimum“. Pokud se Izrael rozhodne pro pozemní operaci, jsou bojovníci Hizballáhu připraveni k boji a obraně Libanonu, řekl Kásim v televizním vystoupení.

„Budeme čelit jakékoli možnosti a jsme připraveni, pokud se Izraelci rozhodnou vstoupit po zemi. Síly odporu jsou připraveny na pozemní boj,“ tvrdil Kásim.

Izraelské vzdušné údery za posledních deset dnů zabily vedle Nasralláha také šest členů nejvyššího velení, píše AP. Podle armády také zasáhly tisíce cílů a pozic spojených s Hizballáhem na řadě míst Libanonu. Podle libanonského ministerstva zdravotnictví při náletech přišlo o život přes 1000 lidí, z toho téměř čtvrtina žen a dětí, a libanonský premiér prohlásil, že boje mohly vyhnat z domovů až milion lidí.

Také Hizballáh za poslední týden výrazně navýšil své raketové útoky vedené proti Izraeli na několik stovek střel denně, většinu z nich ale zachytila protivzdušná obrana Izraele nebo dopadly do neobydlených oblastí. V Izraeli bylo několik lidí zraněno, od smrti dvou vojáků v pohraničí 19. září však podle AP nejsou zaznamenány žádné oběti na životech.

Kásim také v dnešním projevu uvedl, že i přes zabití nejvyšších vojenských velitelů se hnutí může spolehnout na nové velitele. „Izrael nebyl schopen narušit naše (vojenské) schopnosti. Máme zástupce velitelů a máme náhrady pro případ zranění velitele na kterémkoli postu,“ ujistil Kásim.

 

Podíl.
Exit mobile version