Komerční prezentace Aktual.: 17.10.2024 11:35

Zlín – Ve Zlíně dnes začal třetí ročník Zlínského filmového víkendu. Nabídne tvorbu mladých filmařů i komentované prohlídky zlínských filmových ateliérů. Historií zlínského filmu se zabývá také webová aplikace i nová publikace filmových historiků z Filozofické fakulty Masarykovy univerzity (FF MU) v Brně. Jejich autor, vedoucí Ústavu filmu a audiovizuální kultury FF MU Pavel Skopal, dnes ve Zlíně aplikaci i knihu představil.

Zlínský filmový víkend potrvá do soboty. Akci pořádá společnost Filmfest, organizátor zlínského mezinárodního filmového festivalu pro děti a mládež, který je nestarší a největší svého druhu na světě, letos byl 64. ročník.

„Letošní ročník našeho projektu se zaměřuje nejen na program pro různé věkové kategorie na filmových ateliérech i v centru Zlína, ale dává prostor také prezentaci výsledků badatelské činnosti filmových historiků z Brna, kteří v uplynulých pěti letech mapovali dějiny filmu a příběhy filmařů na kudlovských ateliérech,“ uvedla dramaturgyně filmového víkendu a umělecká ředitelka Zlín Film Festivalu Markéta Pášmová.

Historie zlínských ateliérů, kde vznikaly filmy pod vedením Hermíny Týrlové, Karla Zemana a řady dalších filmařů, inspirovala brněnské vědce v čele s filmovým historikem Pavlem Skopalem k vytvoření webové aplikace Zlínský film. „Projekt mapuje téměř stoletou historii zlínských filmových ateliérů a v několika úrovních přibližuje pohnuté lidské osudy i politické, geografické a historické souvislosti,“ uvedl Skopal. Webová aplikace je určená zájemcům o filmovou tvorbu, veřejnosti, odborníkům i studentům. „Web rozkrývá jednotlivé lidské příběhy a vznik konkrétních děl, a to v kontextu kulturním, politickém, geografickém i historickém. Součást webových stránek tvoří spolu s rozhovory a tematickými texty i specializované mapy, které zachycují například bytovou situaci na Kudlově,“ uvedl Skopal.

Aplikaci doplnila nová čtyřsetstránková publikace Lidé – práce – animace – Světy animovaného filmu na Kudlově. Představuje zlínské ateliéry jako místo, kde filmaři tvořili, pracovali i žili. Kniha je založená na výzkumu v osmi archivech a několika soukromých sbírkách a na desítkách rozhovorů s pamětníky. „Kniha je výsledkem intenzivní badatelské práce celého výzkumného týmu a doufám, že zásadně přispěje k pochopení dějin animovaného filmu a jeho specifické produkční kultury, ukáže produktivní směry výzkumu kinematografie a přispěje k nastavení vysokých kvalitativních nároků na filmově-historický výzkum,“ uvedl Skopal.

 

Podíl.
Exit mobile version