Komerční prezentace Aktualizace: 7.07.2024 19:28

Tel Aviv/Gaza – Tisíce lidí napříč Izraelem se dnes shromáždily k protestům za uzavření dohody o navrácení rukojmích a příměří z palestinským hnutím Hamás. Prezident Jicchak Herzog na síti X napsal, že dohodu o příměří podporuje „naprostá většina“ národa a povinností státu je rukojmí osvobodit. V Gaze mezitím pokračují boje; válka k dnešku pokračuje devátým měsícem a Hamás hlásí zabití svého politického představitele.

Dnešní demonstrace se konají k devítiměsíčnímu výročí útoků Hamásu a začátku války v Gaze pod názvem „den odporu“, píše deník Haarec. Lidé blokují významné křižovatky a protestují před domy koaličních politiků. Na večer byly naplánované rovněž demonstrace před budovami ministerstva obrany a velení izraelské armády a pochod směrem k soukromému domu premiéra Benjamina Netanjahua.

Na jedné z křižovatek v Tel Avivu se dnes večer shromáždily tisíce lidí, píše server The Times of Israel. Malá skupina mezi nimi nad hlavami třímala velkou, podomácku vyrobenou klec, která symbolizovala rukojmí držené na palestinském území. Do klece si v jeden moment vlezla matka jedné z unesených, třímala její fotografii a křičela: „Teď, teď! Neopustíme je!“.

Někteří z protestujících podle agentury AFP mávali izraelskými vlajkami a dožadovali se nových voleb. Netanjahu v posledních týdnech sklízí kritiku za podezření, že návrhy dohody o příměří s Hamásem neposuzuje v dobré víře a boje ve skutečnosti nyní ukončit nechce, jelikož takové jsou požadavky jeho krajně pravicových koaličních partnerů, na kterých je politický závislý.

Netanjahuova kancelář dnes vydala prohlášení, kde vytyčila body o kterých Izrael při jednáních v nadcházejících dnech nehodlá smlouvat. Vláda chce mít podle prohlášení záruky, že jakákoliv dohoda o příměří eventuálně umožní Izraeli vrátit se k bojům a naplnit své válečné cíle, záruky, že Hamás nebude schopný pašovat zbraně přes hranici s Egyptem do Gazy a že dohoda „maximalizuje“ počet živých rukojmích, které se v rámci ní navrátí do Izraele.

K urychlenému uzavření příměří dnes v telefonátu Netanjahua vyzval nový britský labouristický premiér Keir Starmer.

Zdroje obeznámené s průběhem jednání v Dauhá, kde se zprostředkovatelé setkávali s izraelskými i palestinskými delegacemi, v posledních dnech informovaly západní média o pokroku a „skutečné naději“ na uzavření příměří. Hamás v sobotu podle agentury Reuters slevil z některých svých požadavků a optimisticky se vyjádřil i izraelský ministr obrany Joav Galant při čtvrtečním setkání s rodinami rukojmích.

Na jednacím stole je nyní třífázový americký návrh příměří, který počítá s propuštěním všech izraelských rukojmích výměnou za palestinské vězně a klidem zbraní, během něhož by se jednalo o trvalém příměří a odchodu izraelských vojsk z Gazy. Egyptská média dnes informovala, že americká delegace bude jednat s izraelskými protějšky v Káhiře o „zbývajících bodech“. Egyptští diplomaté naopak vedou konzultace se zástupci Hamásu.

V Pásmu Gazy mezitím pokračují boje. Hamás dnes oznámil úmrtí svého vysokého představitele ministerstva práce Ihába Ghusajna při izraelském bombardování. Ozbrojené křídlo Hamásu a Palestinský islámský džihád se podle stanice Al-Džazíra s izraelskou pěchotou a tanky střetly v „intenzivních bojích“ v Šidžajáhu na východě města Gaza.

Podle dnešního hlášení úřadů ovládaných Hamásem v bojích v Pásmu Gazy zahynulo 38.153 Palestinců a 87.828 utrpělo zranění. Bilance palestinského ministerstva nerozlišuje mezi civilisty a ozbrojenci Hamásu, civilních obětí je však podle shody mezinárodních organizací většina.

Válku v Pásmu Gazy podnítil útok loni 7. října, při němž příslušníci Hamásu a další radikálové pozabíjeli v izraelském pohraničí téměř 1200 lidí a dalších asi 250 odvlekli jako rukojmí na palestinské území.

Izraelský úder na uprchlický tábor Nusajrát má 13 obětí, píší palestinská média

V uprchlickém táboře Nusajrát ve středu Pásma Gazy dnes zahynulo 16 lidí při izraelském bombardování školy, kde se ukrývali vysídlení Palestinci. Informovala o tom palestinská agentura Wafa, podle níž je po úderu 50 zraněných, většina z toho ženy a děti. Informace o průběhu bojů nelze bezprostředně ověřit. Izraelská armáda reagovala prohlášením, že na základě zpravodajských informací cílila na teroristy v budovách nedaleko školy.

„Místo sloužilo jako úkryt i operační prostor, odkud byly prováděny a plánovány útoky proti izraelské armádě. (Armáda) před úderem provedla četné kroky, které snížily riziko ublížení civilistům, včetně přesného leteckého průzkumu a dalšího sběru informací,“ reagovala izraelská armáda v prohlášení na síti X a zopakovala, že Hamás podle ní používá civilisty jako živé štíty.

Zpráva přichází v době, kdy média s odvoláním na nejmenované zdroje blízké jednáním v Dauhá a Káhiře informují o nadějném vývoji jednání o příměří mezi Izraelem a palestinským hnutím Hamás. Reuters však upozorňuje, že boje v Gaze pokračují se stejnou, ne-li větší intenzitou.

Palestinské úřady ovládané hnutím Hamás dnes informovaly, že boje v Pásmu Gazy si od loňského října vyžádaly 38.098 životů Palestinců, z toho 29 za poslední den, avšak bez započítaných 13 obětí v Nusajrátu. Bilance palestinského ministerstva nerozlišuje mezi civilisty a ozbrojenci Hamásu, který USA, EU nebo česká vláda pokládají za teroristickou organizaci. Civilních obětí je však podle shody mezinárodních organizací většina.

Válku v Pásmu Gazy podnítil teroristický útok z loňského 7. října, při němž příslušníci Hamásu a další radikálové pozabíjeli v izraelském pohraničí téměř 1200 lidí a dalších asi 250 odvlekli jako rukojmí na palestinské území.

Podíl.
Exit mobile version