Komerční prezentace Aktual.: 9.10.2024 13:16

Příbram – Herec a malíř Josef Hlinomaz (1914 až 1978) má v Příbrami pamětní desku. Zástupci města ji dnes odhalili na budově základní školy v Jiráskových sadech, kde velký herec malých rolí a vášnivý malíř-naivista navštěvoval reálné gymnázium. Hlinomaz se narodil v Praze, rodina se však záhy přestěhovala do Dobříše a později do Příbrami.

Starosta Jan Konvalinka (za ANO) připomněl, že Hlinomaz ve škole nepatřil k nejlepším studentům. „Dozvěděli jsme se, jaký měl prospěch, že to byl student s nevalným školním výkonem,“ uvedl Konvalinka.

Herec a výtvarník Hlinomaz byl s Příbramí výrazně spojen. Hrál ochotnické divadlo a jako vynikající plavec rád navštěvoval Nový rybník. Jeho otec Václav Hlinomaz byl řídícím učitelem, hudebním skladatelem a organizátorem hudebního života ve městě. Založil hudební školu a byl předsedou Příbramské filharmonie, s níž vystupoval jako sólový houslista.

Pořízení pamětní desky Hlinomazovi vyšlo zhruba na 60.000 Kč. Město v minulosti podobným způsobem připomnělo výtvarníka Václava Bedřicha, výsadkáře Františka Závorku, sochaře Václava Šáru nebo režisérku animovaných filmů Hermínu Týrlovou. Ve čtvrtek je plánováno odhalení další desky, tentokrát básníkovi Fráňovi Kučerovi. „Každý rok bychom chtěli odhalovat jednu až dvě desky. Na druhou stranu bychom nechtěli mít Příbram vytapetovanou pamětními deskami – přece jen těch lidí se tady protnulo hodně – ale určitě v tom budeme pokračovat,“ uvedl Konvalinka.

V Hlinomazovi se od mládí střetávala dvě umělecká nadání – k malířství a k herectví. Chtěl se stát profesorem kreslení, kvůli neshodám s pedagogy však přešel na dramatickou konzervatoř a stal se hercem. Jeho patrně nejslavnější rolí byla kreace desperáta a pobudy Grimpa z legendární parodie Limonádový Joe.

Jako malíř byl ovlivněn hlavně Rousseauem, jako herec pak ctil mistry němé grotesky Vlastu Buriana a dvojici Voskovec – Werich. Po několika mimopražských a pražských divadelních štacích zakotvil v roce 1957 v hereckém souboru Filmového studia Barrandov, kde mu jeho svérázný zjev – zavalitá postava, výraz hospodského rváče a chraptivý a dunivý hlas – zajistil trvalý přísun rolí. Třebaže takzvaná hlavní nebo velká role mezi nimi nebyla, Hlinomazův příspěvek k historii české kinematografie v podobě více než 120 malých a epizodních rolí není rozhodně zanedbatelný.

Podíl.
Exit mobile version