Olomoucký kraj omezil vstup do záplavami zdevastovaného Jeseníku a několika okolních obcí. Hejtmanství tak chce předejít nekontrolovanému přílivu velkého množství dobrovolníků i zvědavců, který by mohl o víkendu výrazně zkomplikovat záchranné a úklidové práce. Dobrovolníci musejí být předem zaregistrovaní. Registrovat se musejí i v dalších povodní postižených krajích. Na jihu Čech stále platí nejvyšší povodňový stupeň na řekách Lužnice a Nežárka. Voda tam většinou stagnuje nebo klesá. Dále stoupat už pravděpodobně nebude. Devatenáct tisíc lidí je však stále bez elektřiny, většina v Moravskoslezském kraji. Dopravci obnovují provoz vlaků mezi Prahou a Ostravou, dál zavřená je ale dálnice D1 mezi Ostravou a hranicí s Polskem.

Do Jeseníku a okolních obcí se v příštích dnech dostanou pouze předem zaregistrovaní dobrovolníci, místní lidé, jejich příbuzní, hosté ubytovaní v tamních hotelech a penzionech, příslušníci integrovaného záchranného systému, vojáci, zaměstnanci jesenických firem či lidé vykonávající činnosti spojené se zajištěním voleb. Na přístupových silnicích jsou už policejní kontroly. Za porušení nařízení hrozí pokuta. Opatření platí do odvolání.

Olomoucký hejtman Josef Suchánek (STAN) po katastrofálních záplavách vyhlásil stav nebezpečí. Návrh na omezení vstupu do Jeseníku a okolí vzešel od hasičů a policistů. Rozhodnutí omezit vstup do Jeseníku a okolí opřel hejtman o krizový zákon a zdůvodnil jej tím, že případný příjezd tisíců neregistrovaných dobrovolníků by zablokoval přístupové cesty, což by omezilo průjezd záchranných složek. Silnice na Jesenicku jsou navíc po povodních poničené, poškozeno bylo mnoho mostů a na řadě míst je průjezd automobilů rizikový. Nařízení má v oblasti omezit také povodňovou turistiku.

Pomoc registrovaných dobrovolníků budou na Jesenicku organizovat Arcidiecézní charita Olomouc spolu s Maltézskou pomocí a Dobrovolnickým centrem Univerzity Palackého, aby práce na likvidaci povodňových škod probíhaly co nejefektivněji a bezpečně.

Policie od pátku do neděle uzavřela frekventovanou silnici přes Červenohorské sedlo spojující Šumpersko s Jeseníkem, aby mohla řídit očekávaný příjezd dobrovolníků. Zastavuje každé vozidlo, píše ČTK. Pro případné dobrovolníky, jejichž příjezd se očekává hlavně o víkendu, bude fungovat provizorní záchytné parkoviště. Do záplavami postižené oblasti je budou přepravovat mikrobusy, oznámil na síti X ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

Události: Se zásobováním povodněmi nejpostiženějších míst pomáhá i vrtulník (zdroj: ČT24)

O víkendu očekává příjezd dobrovolníků také Moravskoslezský kraj. Také jeho hejtman Josef Bělica (ANO) vyzval, aby do postižených oblastí nevyjížděli na vlastní pěst, ale koordinovaně přes Regionální dobrovolnické centrum. Varoval také před takzvanou povodňovou turistikou, která zbytečně komplikuje odklízecí práce i práci záchranného systému.

Teplá voda pro Ostravu

Osmdesát procent obyvatel Ostravy už má teplou vodu. Společnost Veolia Energie začala od čtvrtečního večera postupně obnovovat dodávku i pro Porubu včetně Fakultní nemocnice Ostrava (FNO). Dvě třetiny Ostravy měly teplou vodu už od středečního večera.

„Hydraulické problémy, které bránily spuštění provizorních dodávek teplé vody pro obyvatele Ostravy-Poruby, se podařilo vyřešit. Alternativní zdroj, jenž je od středy v provozu, tak dodává teplou vodu i do této městské části. Zásobování Ostravy-Poruby je pro nás mimořádně důležité, protože se jedná o druhou nejlidnatější oblast města a také se v Porubě nachází fakultní nemocnice,“ uvedl ředitel regionu Morava společnosti Veolia Energie Kamil Vrbka.

Firma má pro nemocnici nachystané i další prozatímní řešení. „Jedná se o mobilní kotelnu na lehký topný olej. Ode dneška bude napojena na připravené horkovodní armatury a propojena s naší horkovodní sítí. Pokud by dodávky teplé vody, které postupně proudí do celé městské části, vypadly, má nemocnice záložní zdroj. Ten zajistí areálu zásobování teplou vodou za všech okolností,“ řekl v pátek Vrbka.

Dvě třetiny krajského města byly bez tepla a teplé vody od nedělního večera, kdy firma musela kvůli povodni odstavit teplárnu v Třebovicích. Třetina Ostravy byla bez dodávek tepla už před zatopením elektrárny, protože voda zalila parovody. „Díky Teplárně Přívoz a zmiňovanému alternativnímu zdroji, který nahrazuje zatím odstavenou Elektrárnu Třebovice, je od pátku zásobováno teplou vodou až osmdesát procent Ostravy,“ sdělil Vrbka.

Zdůraznil, že z velké části se jedná o provizorní řešení. „Ostravany žádám o trpělivost a shovívavost. Kvůli poruchám způsobeným záplavami na předávacích stanicích a částech rozvodné sítě mohou zásobování stále provázet komplikace. Voda může být například vlažnější než obvykle. Naše týmy ale nepřetržitě pracují na odstraňování poruch a plném obnovení služeb,“ dodal ředitel.

Ostravští hasiči odčerpávají vodu ze zaplavených oblastí (zdroj: EBU/HZS MSK)

Povodí Odry odpustí vodu z přehrad

Povodí Odry začne během pátku odpouštět vodu z kaskády přehrad Slezská Harta a Kružberk. Dosud přehrady při povodních zadržovaly veškerou vodu, která do nich přitekla. Původně se s odpouštěním mělo začít v první polovině týdne. Opatření povodí ale nakonec odložilo. Důvodem byla snaha ochránit Ostravu, kde ještě byly problémy v některých zaplavených částech a odpouštění by je mohlo zhoršit.

„Kaskáda nádrží Slezská Harta a Kružberk po celou dobu trvající povodně až dosud zadržovala veškeré přítoky a pod přehradou Kružberk byl odtok 1,5 metru krychlových za sekundu. V řece Moravici pod kaskádou do zaústění řeky Opavy v městě Opava tekla jen voda z vydatných srážek,“ popsala mluvčí Povodí Odry Šárka Vlčková.

Mluvčí dodala, že ráno má začít snižování hladiny vody v nádrži Kružberk. Nebude tím dosažen žádný povodňový stupeň a voda se udrží v korytě. Lidem nebezpečí nehrozí. „Víme, že se situace na tocích zklidňuje, a proto si můžeme dovolit zahájit odpouštění vody z kaskády Slezská Harta a Kružberk, abychom vytvořili v nádrži prostor pro případné srážky, které mohou kdykoli nastat. Vše koordinujeme s ČHMÚ, podle předpovědi nemají být v nejbližším týdnu významné srážky,“ řekl technický ředitel Povodí Odry Břetislav Tureček.

Vypouštění z beskydských nádrží Šance, Morávka, Žermanice, Těrlicko a Olešná už také začalo. Opět běžným odtokem, který nemá vliv na zvyšování průtoků v řekách pod nimi, například v Morávce nebo Ostravici.

Škody v Moravskoslezském kraji

Záplavy v Moravskoslezském kraji podle odhadů postihly téměř sto tisíc lidí. Nejde jen o zasažené povodňovou vlnou, ale i o domácnosti vyplavené přívalovými dešti. Je to zhruba počet obyvatel Olomouce, šestého nejlidnatějšího města v zemi. Údaj se týká lidí, kterým voda způsobila škody na majetku. Na životě bylo záplavami v regionu ohroženo asi patnáct tisíc lidí.

Úřady práce v Bruntále, Jeseníku a Krnově zůstanou o víkendu otevřené, uvedl generální ředitel úřadu Daniel Krištof. Úředníci budou vyřizovat žádosti o dávky mimořádné okamžité pomoci. Zaplavení mohou podle své situace získat po živelní pohromě až 72 900 korun. O víkendu bude fungovat i bezplatná informační linka úřadu s číslem 800 77 99 00, a to po oba dny od 09:00 do 13:00. Mobilní týmy úředníků vyrazí do postižených míst znovu v pondělí. Bližší informace jsou na webu úřadu.

Povodně zatím v regionu mají tři jasné oběti. Ve čtvrtek byl ale v Hodoňovicích, tedy části Bašky na Frýdecko-Místecku, v řece Ostravici nalezen mrtvý muž. Není však zatím jasné, zda ho lze považovat za oběť povodní. „Policie zatím věc šetří, asi bych to úplně nepřičítal povodním. Když jsme zjišťovali stav řeky Ostravice, tak byl v tu chvíli pod prvním povodňovým stupněm, takže řeka už nebyla rozvodněná. Jestli si šel zaplavat nebo tam byly jiné příčiny, to zatím nedokážeme říct,“ uvedl policejní ředitel Tomáš Kužel.

Doplnil, že policie zaznamenala sedmý případ rabování. Pachatel se snažil z obydlí odcizit dvě elektrokola a elektrokoloběžku, policisté ho dopadli. Kužel znovu upozornil, že v kraji je stále v platnosti stav nebezpečí. Pachatelům rabování tak hrozí až osmileté vězení.

Policisté střeží opuštěné lokality, například stále zatopenou Novou Ves, kde hasiči pořád odčerpávají vodu, nebo další místa, mimo jiné v Bohumíně, Opavě či Krnově. „Buď jsou osoby evakuovány a v domech nikdo není, ale zůstal tam veškerý majetek, nebo už probíhají odklízecí práce, což je možná pro některé ještě zajímavější, protože lidé si vynáší osobní věci před domy a pracují uvnitř svého obydlí. Pak to skýtá možnost odcizení některých věcí,“ vysvětlil Kužel. Policie ale varuje, že pro dohled nevyužívá jen uniformované policisty, ale i kriminalisty nebo drony a vrtulníky.

Uzavřená dálnice do Polska

Na dálnici D1 v Bohumíně na Karvinsku po záplavách stále proudí voda a zatím se neví, co je jejím zdrojem. Není proto jasné, kdy bude možné úsek dálnice mezi Ostravou a hranicí s Polskem otevřít.

Mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Jan Rýdl řekl, že pro zprovoznění dálnice D1 na Ostravsku jde o nejdramatičtější a klíčový bod.

„Ještě stále bojujeme s následky zatopení v místě, kde Odra vtrhla na dálnici. My jsme ještě v noci tady měli nasazeno maximum techniky, abychom dálnici uvolnili. V tuhle chvíli už dočišťujeme, s tím, že v noci tady pracoval bagr, dva vysokokapacitní nakladače, točilo se tady osm velikých kapacitních náklaďáků, odvezli jsme zhruba patnáct set tun především kameniva, šotoliny a dalšího materiálu, který tady byl přímo na tělese dálnice nanesen v průběhu zatopení řekou Odrou,“ řekl.

Železničáři pak pracují také na zprovoznění zatopených úseků železniční sítě. Na hlavní koridor z Prahy do Ostravy se vrací vlaky, České dráhy spoje vypraví poprvé v sobotu, byť zatím budou jezdit mimo velká ostravská nádraží. Stanici Ostrava-Svinov by cestující mohli začít využívat začátkem příštího týdne, zřejmě od úterý, sdělil ČT mluvčí Správy železnic Dušan Gavenda. Poté plánuje správce železnice spustit provoz i na ostravském hlavním nádraží a na tom v Bohumíně.

Události: Po povodních se zprovozňují silnice i železnice (zdroj: ČT24)

Na jihu Čech stále platí třetí stupně

Voda už většinou opadla. Před 19:00 platil některý z povodňových stupňů na 27 místech. Nejvyšší třetí stupně ohrožení byly pouze na pěti místech jihočeských řek. Přítok Lužnice do Rožmberka klesá. Z rybníka však do řeky, která jím protéká, proudí stále výrazně více vody, což ji na povodňových stupních udrží ještě několik dní.

Nejvyšší povodňový stupeň je také stále v Hamru na Nežárce a na Hamru v Nové řece. Jedná se o místa, kudy teče voda z Lužnice odkloněná před Rožmberkem.

Výstraha meteorologů pro pátek 20. 9. 2024

Hladiny Nežárky i Lužnice budou klesat pozvolna a předpoklad je, že ještě několik dní zůstanou na povodňových stupních. Je to dáno mírným spádem Lužnice, kdy voda neteče tak rychle jako například v horských oblastech. Kromě toho rychlejšímu odlivu brání i fakt, že se řeka rozlila do luk a polí, což proud také zpomaluje.

Právě na tom, kolik vody dokáže řeka a okolní krajina pojmout, záleží mimo jiné riziko povodní, podotkla v pořadu Interview ČT24 meteoroložka Alena Zárybnická. „Výhodou před letošními povodněmi bylo, že řeky byly relativně prázdné a koryta mohla odvést vodu,“ dodala.

Interview ČT24 s meteoroložkou Alenou Zárybnickou (zdroj: ČT24)

Hladina Labe klesá

Labe na dolním toku kleslo už na druhý stupeň. Zaplavena zůstává silnice do Dolního Žlebu na Děčínsku. Zatopené zůstávají některé části cyklostezky a areál koupaliště v Litoměřicích. Uklízet se bude parkoviště pod Tyršovým mostem v Litoměřicích, kde se v sobotu uskuteční vinobraní. Výtěžek bude určen na sbírku pro pomoc lidem, kteří se vypořádávají s následky povodní. Zastupitelé v Litoměřicích ve čtvrtek večer schválili uvolnění milionu korun z rozpočtu na stejné účely.

Města na severu Čech posílají pomoc obcím výrazně zasaženým povodněmi. Z Ústí nad Labem a Děčína odjelo na Moravu auto s vysoušeči. Z krajského humanitárního skladu vezl do Opavy automobil odvlhčovače, vysoušeče, plovoucí čerpadla, elektrocentrály, kalová čerpadla v hodnotě zhruba půl milionu korun.

V Ústí nad Labem se v pátek rozhodne, zda se v neděli uskuteční půlmaraton. Zavřena je stále kvůli mobilním stěnám proti povodni křižovatka Pětimostí, autobusy MHD ze Střekova tak jedou po objízdné trase přes Krásné Březno. Zatím stojí také protipovodňové bariéry v Ústí nad Labem, Děčíně či Křešicích, v pátek se už možná budou demontovat.

Ve středních Čechách platil ráno druhý povodňový stupeň, tedy pohotovost, ještě na Labi v Mělníku. Hladina tam v 07:30 dosahovala výšky 516 centimetrů, zhruba o metr méně než při úterní kulminaci. První stupeň platí na Vltavě ve Vraňanech. Další toky jsou už bez povodňových stupňů.

Podíl.
Exit mobile version