Aktual.: 5.10.2024 18:58

Hradec Králové – Hejtman, senátor a lídr kandidátky volební koalice Silní lídři pro kraj (ODS, KDU-ČSL, Východočeši) Martin Červíček (ODS) se nebude dál účastnit vyjednávání o budoucím vedení Královéhradeckého kraje. Jeho pozici ve vyjednávacím týmu Silných lídrů pro kraj převzal regionální předseda ODS a poslanec Ivan Adamec (ODS). Červíček to uvedl na facebooku. Silní lídři pro kraj skončili v krajských volbách druzí za hnutím ANO a dosavadní jednání o budoucím vedení kraje byla bezvýsledná.

Vítězné ANO chce hejtmana a podle dřívějšího sdělení hnutí si tuto funkci nárokovali i Silní lídři pro kraj v čele s Červíčkem, který byl hejtmanem v posledním volebním období. Lídr kandidátky ANO a kandidát na hejtmana Petr Koleta tento týden na sociální síti uvedl, že Silní lídři „urputně chtějí pozici hejtmana“, což vidí jako nepřijatelné.

„Rozumíme tomu, že pan Červíček si přeje pokračovat v roli senátora a současně i v roli hejtmana, ale voliči rozdali karty jasně a srozumitelně,“ uvedl Koleta na webu.

Naopak Červíček v dnešním prohlášení na sociální síti uvedl, že protistrana jednala z pozice síly. „Ze strany partnera však byla od začátku jednání vedena pouze ve smyslu početního a pozičního nátlaku a přiznané snahy ‚musíme vám vrátit to, že jste nás před čtyřmi lety obešli‘,“ uvedl Červíček.

„Abych předešel dalším šířícím se spekulacím, že já si na něčem trvám, následných vyjednávání se již neúčastním. Převzal jej za ODS její regionální předseda Ivan Adamec. Konečné rozhodnutí Silných lídrů pro kraj budu respektovat,“ uvedl Červíček na sociální síti.

Dodal, že že s lidmi, kterým nejde o kompetence pro odpovědné vedení kraje ale potřebují pouze dokázat, že to někomu politicky natřeli, se podílet na ničem nemůže.

ANO po volbách dvakrát bez výsledku jednalo se Silnými lídry pro kraj. Podle zástupců obou uskupení jednání zatím vždy ztroskotala na nepřijatelnosti nabídky druhé strany. Silní lídři označili za nestandardní, že se ANO již dohodlo na povolební spolupráci s koalicí HLAS samospráv (SOCDEM, Společně pro kraj a Rozvíjíme Hradec), dvojblok má 21 mandátů. ANO má 18 mandátů, HLAS tři a Silní lídři 13. ANO, HLAS a Silní lídři by dali dohromady v zastupitelstvu většinu 34 hlasů ze 45 křesel v zastupitelstvu.

Podle zástupců dvou nejsilnějších subjektů by jednání ale měla pokračovat, a to již za přítomnosti HLASu samospráv. Koleta dříve zdůraznil, že dohoda o spolupráci s HLASem byla ústní, bez písemné dohody.

Krajské volby v kraji vyhrálo opoziční hnutí ANO s 18 mandáty v 45členném zastupitelstvu. Na druhém místě skončili Silní lídři pro kraj (ODS, KDU-ČSL, Východočeši) se 13 mandáty.

Čtyřkoalice, kterou tvoří STAN, TOP 09, HDK a LES, získala šest mandátů. Koalice HLAS samospráv, kterou tvoří SOCDEM, Společně pro kraj a Rozvíjíme Hradec, získala tři mandáty. Tři mandáty má i uskupení SPD, Trikolora, PRO a Svobodní. Koalice Stačilo!, kterou tvoří KSČM a Česká strana národně sociální, má dvě křesla. Volební účast byla 34,22 procenta.

Strany dosud vládnoucí v kraji většinovou koalici neutvoří. Piráti se do zastupitelstva nedostali a zbývající strany seskupené v Silných lídrech pro kraj a ve Čtyřkoalici dohromady získaly 19 mandátů. Kraj vede koalice složená z koalice ODS, STAN a Východočeši, Pirátů, Koalice pro Královéhradecký kraj (KDU-ČSL, VPM, Nestraníci) a Spojenců pro Královéhradecký kraj (TOP 09, HDK, LES).

Podíl.