Komerční prezentace Aktual.: 17.10.2024 11:11

Praha – Kvůli nezvládnuté digitalizaci stavebního řízení jsou přímé škody v řádech stovek milionů korun, nepřímé v řádech desítek miliard. Na dnešní tiskové konferenci stínové vlády hnutí ANO to řekl její předseda Karel Havlíček.

Vláda ve středu rozhodla nepokračovat ve vývoji digitalizovaných systémů stavebního řízení spuštěných od letošního 1. července. Nově vytvořený systém bude fungovat nejpozději od začátku roku 2028. On-line systémy spuštěné v červenci kritizovali kvůli nedostatkům a chybějícím funkcím pracovníci stavebních úřadů i odborníci ze stavebnictví. Podle ministrů dopravy Martina Kupky (ODS) i pro místní rozvoj Petra Kulhánka (za STAN) tyto systémy nenaplňují nejen očekávání uživatelů, ale ani zákonné požadavky.

Podle Havlíčka kabinet Petra Fialy (ODS) ignoroval návrhy opozice i samotného stavebního sektoru. „Máme zde přímé škody v řádech stovek milionů korun, nepřímé v řádech desítek miliard korun, protože se jedná o ochromený stavební sektor, škody budou na hrubém domácím produktu,“ uvedl. Vinu podle něj nese několik ministrů Fialovy vlády i premiér.

Letos spuštěné systémy stavebního řízení bude zatím možné podle návrhu novely stavebního zákona dočasně používat souběžně s původně využívanými systémy. Přechodné období bude podle Kupky datováno zpětně od 1. července letošního roku a potrvá do posledního dne roku 2027. Opoziční ANO je podle jeho místopředsedy Roberta Králíčka ochotné podpořit i zrychlené schválení novely, vláda ale musí doložit veškeré potřebné informace.

 

Podíl.
Exit mobile version