Aktual.: 12.10.2024 00:49

Praha – Trenér Ivan Hašek by si přál, aby čeští fotbalisté podobné výkony jako při vítězství 2:0 doma nad Albánií v Lize národů předváděli i dál a navázali na něj v pondělí proti Ukrajině. Jednašedesátiletý kouč si po třetím utkání skupiny B1 zároveň pochvaloval, že mužstvo poprvé od jeho lednového nástupu na lavičku udrželo čisté konto. Na tiskové konferenci také vyzdvihl výkon obránce Jana Bořila, který se vrátil do reprezentace po více než třech letech a po vážném zranění.

Hašek od lednového nástupu vedl reprezentaci v desátém utkání a jeho svěřenci proti Albánii až nečekaně jasně dominovali. V pondělí uzavřou říjnový sraz venkovním zápasem proti Ukrajině v jejím azylu ve Vratislavi. „Musím říct, že to byl dnes velmi slušný zápas z naší strany. Jestli byl nejlepší, to neumím posoudit. Byl to zajímavý zápas z toho hlediska, že byl ve vysokém tempu,“ prohlásil Hašek.

„Měli jsme převahu, poprvé jsme nedostali gól. Hráli jsme zodpovědně směrem dozadu a v obrovském tempu. Podíl na tom mají i fanoušci a atmosféra, hnalo nás to. Bylo znát, jak je tým zaťatý a nechce prohrát. Musím mužstvo pochválit,“ doplnil kouč.

Postavil podobnou základní sestavu jako v předchozím utkání při vítězství 3:2 nad Ukrajinou, udělal jen dvě vynucené změny v obraně. „Uvidíme, jak budou kluci schopni zregenerovat během dalších dvou dnů před dalším zápasem. Může dojít k nějakým změnám v sestavě už jen kvůli tomu, jak jdou zápasy rychle po sobě a na hráče je ta zátěž obrovská. Věřím, že i hráči, kteří nebyli tentokrát v základní sestavě, jsou schopni podat takhle kvalitní výkony,“ podotkl Hašek.

Jeho tým po zářijovém debaklu 1:4 v Gruzii v úvodním duelu Ligy národů podruhé za sebou zvítězil a zvýšil šance na postup do elitní divize A. Češi se v tabulce bodově dotáhli na první místo.

„Bude se hrát až do konce, skupina je vyrovnaná. Náš cíl je probojovat se do baráže na mistrovství světa. Chceme, aby tato generace fotbalistů měla možnost hrát na mistrovství světa. Liga národů je jednou z možností, jak se na světový šampionát dostat nebo aspoň do té baráže,“ připomněl Hašek, že do play off o šampionát projdou čtyři nejlepší týmy z Ligy národů, které neuspějí v klasické kvalifikaci.

Mužstvo s výjimkou samotného úvodu hrálo s Albánií stejně jako při zářijovém vítězství nad Ukrajinou v rozestavení se čtyřmi obránci na rozdíl od předchozího systému s třemi stopery. „Tohle nám sedí víc než předtím. Kdybychom to věděli, možná jsme takhle hráli už dříve. Ladilo nám to v záloze. Navázali jsme na zápas s Ukrajinou. Teď bude důležité, abychom za tři dny byli ready. Věřím, že jsme schopni takové výkony opakovat,“ řekl Hašek.

I když oba góly vstřelil Tomáš Chorý, kouč vypíchl obránce Bořila, který v reprezentaci nastoupil po více než třech letech. „Ani nevím, kdo byl vyhlášen nejlepším hráčem zápasu, ale po těch dvou gólech je to asi jasné. Tomáš má fazónu. Já bych ale vyzdvihl Bóřu. Cením si toho, že přišel a týmu pomohl,“ uvedl Hašek na adresu třiatřicetiletého beka.

„Před rokem se spekulovalo, jestli bude vůbec pokračovat v kariéře. Nyní hraje zase za národní tým a byl jedním z důležitých článků. Ukázal všem, že má náturu bojovníka. To nejdůležitější v nominaci je výkonnost, není to o věku. Jestli Bóřa bude hrát na mistrovství světa, tak bych mu to přál,“ doplnil Hašek s úsměvem.

Potěšil ho také výkon brankáře Matěje Kováře, který znovu nastoupil jako jednička, i když v klubu za Leverkusenu od minulého reprezentačního srazu nechytal. „Byla trochu kritika, že Matěj nechytá, ale dnes ukázal svou kvalitu. Potvrdil, že je top brankář, který má budoucnost. Nedostává tolik prostoru v Leverkusenu, ale věřím, že i tento zápas mu pomůže k větší minutáži,“ uvedl Hašek.

Podíl.