Aktualizace: 26.01.2024 16:31

Gaza/Tel Aviv – Palestinské islamistické hnutí Hamás dnes zveřejnilo na telegramu nové video, na němž se objevily tři ženy v zajetí, z nichž dvě se představily jako vojákyně izraelské armády. Informovaly o tom zpravodajský server The Times of Israel a agentura AFP.

Agentura AFP na základě svých zdrojů na úřadech a v obcích tyto tři ženy identifikovala a potvrdila, že jsou drženy jako rukojmí od teroristických útoků Hamásu na Izrael ze 7. října. Palestinští ozbrojenci tehdy v izraelském pohraničí pozabíjeli na 1200 lidí a asi 250 osob unesli do Pásma Gazy. Během týdenního příměří na konci listopadu jich 105 propustili, na 130 lidí však stále zadržují, někteří z nich už ale zřejmě nejsou naživu.

Web The Times of Israel uvedl, že rukojmí v pětiminutovém sestříhaném propagandistickém videoklipu žádají izraelskou vládu, aby zajistila jejich návrat domů. Hamás tvrdí, že klip byl natočen 107. den války, to by znamenalo minulou neděli. Pro své tvrzení však neposkytl důkazy.

Hnutí Hamás, které Izrael, Spojené státy nebo Evropská unie označují za teroristickou organizaci, zveřejnilo podobná videa se zadržovanými rukojmími už dříve. Izrael toto jednání označuje za zavrženíhodnou psychologickou válku. Většina izraelských médií klip nezveřejnila.

 

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.