Aktualizace: 6.05.2024 20:02

Gaza/Tel Aviv – Palestinské hnutí Hamás dnes přijalo návrh dohody o příměří s Izraelem předložený Egyptem a Katarem, oznámily v podvečer agentury s odvoláním na vůdce hnutí Ismaíla Haníju. Izraelští vyjednavači nyní podle tamních médií návrh zkoumají a posléze vydají oficiální prohlášení, nejmenovaní izraelští činitelé však už médiím sdělili, že jde o Egyptem vypracovaný „zmírněný“ návrh, který obsahuje pro Izrael nepřijatelné podmínky. Věc podle nich vypadá jako lest s cílem vykreslit Izrael jako tu stranu konfliktu, která odmítá příměří uzavřít.

Představitel Hamásu posléze sdělil agentuře Reuters, že návrh zahrnuje příměří ve „třech fázích“, z toho každá by měla trvat 42 dní, jeho součástí je také obnova Pásma Gazy, návrat vysídlených Palestinců nebo výměna vězňů. Delegace hnutí podle něj brzy odcestuje do Káhiry k dalším jednáním.

Zprávy o možném pokroku v jednáních o klidu zbraní, které už měsíce váznou, přišly jen hodiny poté, co izraelské letectvo začalo shazovat letáky s arabským textem, které vyzývaly asi 100.000 Palestinců k evakuaci Rafáhu – města na jihu Pásma Gazy, kde se podle prohlášení izraelské vlády skrývají poslední jednotky Hamásu. Armáda tam proto plánuje pozemní operaci, od jejíhož spuštění ale Tel Aviv kvůli očekávaným dopadům na civilisty opakovaně odrazuje řada zemí včetně Spojených států.

Boje v Pásmu Gazy, které začaly loni 7. října, dosud přerušilo jen jedno týden trvající příměří na konci listopadu.

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.