Aktual.: 7.10.2024 10:07

Bejrút/Dauhá – Libanonské militantní hnutí Hizballáh a teroristická organizace Hamás dnes zdůraznily, že proti Izraeli budou bojovat i nadále. Izrael si dnes připomíná první výročí krvavého útoku teroristů z Hamásu ze 7. října. Bývalý šéf Hamásu Chalíd Mišál prohlásil, že útok ohrozil samotnou existenci Izraele. Hizballáh přiznal, že v bojích s Izraelem zaplatil vysokou cenu, píše agentura AFP.

V rozhovoru, který dnes odvysílala saúdskoarabská televize Al-Arabíja, Mišál uvedl, že útok ze 7. října „vrátil okupanta (Izrael) na počáteční pozici a ohrozil jeho existenci“. Ráno Hamás uvedl, že vystřelil z Pásma Gazy na Izrael rakety. Ty podle oznámení izraelské armády zničila protivzdušná obrana či dopadly na neobydlených oblastí.

Nečekaný teroristický útok, v jehož důsledku zemřelo kolem 1200 lidí a asi 250 bylo odvlečeno do Pásma Gazy jako rukojmí, před rokem zcela zaskočil bezpečnostní složky a izraelskou společnost šokoval. Vláda premiéra Benjamina Netanjahua se rozhodla pro silnou vojenskou reakci, kvůli které se do Pásma Gazy vrátili izraelští vojáci. Podle tamních úřadů, které kontroluje hnutí Hamás, zemřelo během bojů na 41.800 lidí, Izrael uvádí, že zabil 17.000 bojovníků Hamásu a dalších ozbrojených skupin.

Hamás podpořil jeho libanonský spojenec, hnutí Hizballáh, které 8. října začalo ostřelovat sever Izraele. Íránem sponzorované hnutí, vůči kterému v posledních týdnech Izrael v Libanonu výrazně zesílil své vojenské operace, dnes židovský stát označilo za rakovinu, kterou je nutné odstranit. Proíránské hnutí připustilo, že v nynějších bojích zaplatilo vysokou cenu. Při izraelských úderech zahynula řada vysokých představitelů Hizballáhu včetně jeho šéfa Hasana Nasralláha.

Podíl.