Aktual.: 13.10.2024 02:07

Washington – Palestinské hnutí Hamás usilovalo o to, aby se do jeho teroristického útoku z loňského 7. října zapojily také Írán a libanonské hnutí Hizballáh. Napsal to v sobotu deník The New York Times na základě dokumentů, které získala při bojích v Pásmu Gazy izraelská armáda. Blízcí spojenci Hamásu se nakonec útoku nezúčastnili a zástupci Íránu a Hizballáhu tvrdí, že o něm předem nevěděli.

Deník The New York Times analyzoval dokumenty, které získala izraelská armáda během bojů v Pásmu Gazy. Má se jednat o několik desítek zápisů a poznámek ze schůzek vysokých činitelů Hamásu. Izraelská armáda považuje dokumenty za autentické. Za autentické považuje dokumenty i americký list, který konzultoval věrohodnost dokumentů s členy Hamásu a experty na toto hnutí.

Podle dokumentů se vysocí představitelé Hamásu snažili přesvědčit své blízké spojence Írán a Hizballáh, aby se zapojili do útoku z loňského 7. října v prvních jeho hodinách. Jeden vysoký íránský představitel řekl zástupcům Hamásu, že Teherán a Hizballáh útok podporují, ale potřebují více času na přípravu. Podle dokumentů Hamás žádal Írán i Hizballáh, aby zaútočily na některé významné izraelské objekty.

Hizballáh nakonec začal ostřelovat sever Izrael dne po útoku, 8. října, a Írán se viditelně do války z počátku nezapojil. Svůj první úder na Izrael provedl v dubnu a označil to jako odvetu za izraelský úder na íránský konzulát v Sýrii.

Informaci deníku The New York Times zástupci Hizballáhu a Íránu podle stanice CNN popřeli. Teherán ani Hizballáh podle nich předem nevěděli, že se Hamás rozhodl 7. října zaútočit na Izrael. „Jakékoliv tvrzení spojující Írán či Hizballáh (s útokem ze 7. října) nemá jakoukoliv věrohodnost a pochází z vykonstruovaných dokumentů,“ uvedlo íránské zastoupení při OSN v New Yorku.

Dokumenty podle deníku objasňují i některé další okolnosti útoku ze 7. října. Podle záznamů Hamás útok opozdil o jeden rok. Podle deníku The Washington Times, který konzultoval podobnou sadu záznamů, chtěl Hamás zaútočit i na oblasti více vzdálené od Pásma Gazy a uvažoval například o útocích na mrakodrapy v Tel Avivu.

Obsah dokumentů také potvrzuje předchozí domněnky analytiků, že Hamás útok uskutečnil ve snaze překazit diplomatické sbližování mezi Izraelem a Saúdskou Arábií. Dokumenty také tvrdí, že Hamás utlumili v letech 2021 až 2023 své útoky na Izrael, aby na sebe neupoutal pozornost izraelských úřadů.

Loňského 7. října Hamás zaútočil na izraelské území v okolí Pásma Gazy. Podle izraelských úřadů zabil na 1200 lidí a dalších 250 lidí unesl do Pásma Gazy. Izrael odpověděl masivním bombardováním hustě zalidněného Pásma Gazy, kam posléze poslal pozemní jednotky. Při bojích v Pásmu Gazy zahynulo podle místních úřadů, které kontroluje Hamás, přes 42.000 lidí. Údaj nerozlišuje mezi civilisty a ozbrojenci.

 

Podíl.