Aktualizace: 6.03.2024 16:15

Washington – Bývalá republikánská guvernérka Jižní Karolíny Nikki Haleyová vzdala boj o Bílý dům, když dnes oznámila, že nastal čas, aby pozastavila svou prezidentskou kampaň. Svému dosavadnímu soupeři, exprezidentu Donaldu Trumpovi popřála hodně štěstí.

Odpadnutí Haleyové ze souboje o republikánskou nominaci do listopadových prezidentských voleb se očekávalo poté, co ji Trump jednoznačně porazil v klíčových primárkách napříč USA, naposledy nyní v takzvaném superúterý.

„Nyní nastal čas, abych pozastavila svou kampaň. Řekla jsem, že chci, aby hlasy Američanů byly slyšet. To se mi podařilo. Nelituji toho,“ řekla dnes Haleyová v Jižní Karolíně. „I když už nebudu kandidovat, nepřestanu používat svůj hlas pro věci, kterým věřím,“ doplnila bývalá velvyslankyně Spojených států při OSN za Trumpovy administrativy.

Haleyová se v kampani prezentovala jako umírněnější varianta ve srovnání s exprezidentem a některými dalšími kandidáty. Měla blíže k tradičnější republikánské politice z doby před Trumpovou érou a jako jedna z mála kandidátů se hlásila k vojenské podpoře Ukrajiny, která čelí ruské invazi. Zpočátku jej odmítala kritizovat, v posledních týdnech ale ve své rétorice přitvrzovala.

Nyní mu popřála štěstí, ale přímo jej zatím nepodpořila.

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.