Aktual.: 7.10.2024 10:41

Moskva – Ruská státní televizní a rozhlasová společnost VGTRK se dnes stala terčem rozsáhlého hackerského útoku, který přerušil vysílání po internetu, napsal server Gazeta.ru. Sama společnost, pod kterou patří mimo jiné televize Rossija 1 či Rossija 24 a pět rozhlasových stanic, později podle ruských agentur prohlásila, že hackerský útok nenapáchal vážnější škody.

„Nefunguje online vysílání, ani interní servisy, dokonce ani internet a telefony. Bude to trvat dlouho. Slyšel jsem, že ze serverů vymazali vše, včetně záložních kopií. Pracují na tom od šesti ráno (moskevského času, tedy od 05:00 SELČ). Problém, jak jsem pochopil, je velmi vážný a oprava potrvá dlouho,“ řekl serveru nejmenovaný zdroj ze společnosti.

Ta na žádost portálu o vyjádření nejprve odpověděla, že něco takového není možné. Gazeta.ru připomněla, že hackeři už v květnu napadli jednu z platforem pro přenos televizního vysílání na anektovaném Krymu.

„V noci na dnešek se internetové servisy VGTRK staly terčem bezprecedentního hackerského útoku, který ale nezpůsobil v práci mediálního holdingu vážnější škody,“ přiznala o něco později společnost v prohlášení, ze kterého citovaly ruské agentury. Tvrdila, že bez ohladu na pokus hackerů přerušit vysílání federálních televizních a rozhlasových stanic. V prohlášení VGTRK uvedla zároveň, že „vše funguje normálně a bez vážnějšího ohrožení“ a že experti pracují na odstranění následků.

Z hackerských útoků bývá obvykle obviňováno Rusko samotné. Například minulý týden Spojené státy vydaly příkaz k zabavení 41 internetových domén používaných pracovníky ruských tajných služeb a jejich agenty k páchání počítačových podvodů a další trestné činnosti, jak uvedlo americké ministerstvo spravedlnosti. Ministerstvo doplnilo, že jednalo souběžně s právními kroky společnosti Microsoft, jejichž cílem je zabavit 66 internetových domén používaných stejnými aktéry. Zabavené domény podle ministerstva používali hackeři napojení na ruskou tajnou službu FSB. Zástupkyně generálního prokurátora Lisa Monacová uvedla, že ruská vláda systém zřídila s cílem ukrást citlivé informace amerických občanů.

Podíl.