V Gruzii zvítězila v parlamentních volbách proruská vládní strana Gruzínský sen, a to s 54 procenty hlasů. Podle prezidentky země však do voleb zasáhlo Rusko. Nejsilnější tamní opoziční strana Koalice za změnu se mezitím odmítá ujmout poslaneckých mandátů. České ministerstvo zahraničních věcí výsledky „znepokojily“.

Gruzínská prezidentka Salome Zurabišviliová, která podporuje směřování k Evropské unii, řekla, že se země stala obětí speciální ruské operace. Úřady obvinila, že ve volbách sebraly občanům právo si vybrat. Stejně tak odmítá výsledky voleb uznat i opozice.

Agentura AP informuje, že prezidentka po boku představitelů opozice vyzvala obyvatele jihokavkazské země, aby v pondělí večer přišli na hlavní třídu v metropoli Tbilisi proti volebním výsledkům protestovat. Výsledky přitom označila za „naprosté zfalšování, naprostou krádež vašich hlasů“.

Pozorovatelé voleb z Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě, mezi nimiž byla i europoslankyně Markéta Gregorová za Piráty, upozornili, že při volbách se objevily případy kupování hlasů či zastrašování a že hlasování se konalo v napjaté a nenávistné atmosféře. Hlášeny byly také případy rvaček u volebních místností nebo vícečetného hlasování. 

Gruzie dlouho patřila mezi postsovětské země s nejsilnější západní orientací. Její vztahy se Západem však silně ochladly po začátku ruské invaze na Ukrajinu předloni v únoru. Gruzínská vláda odmítla zavést protiruské sankce a rétorika Gruzínského snu začala být ve stále větší míře proruská. Opozice i Západ vládnoucí stranu obviňují ze zavádění autoritářské politiky ve stylu současného ruského režimu.

V Gruzii žije asi 3,7 milionu lidí a je kandidátem na členství v EU, sedmadvacítka ale kvůli krokům vlády přístupový proces pozastavila.

Podíl.
Exit mobile version