Aktualizace: 17.07.2024 21:18

Washington – Generální inspektor amerického ministerstva vnitřní bezpečnosti zahájil vyšetřování postupu Tajné služby při zajišťování bezpečnosti exprezidenta Donalda Trumpa, na něhož byl v sobotu spáchán neúspěšný atentát. Vlastní vyšetřování mezitím spouští Kongres, kde je příští týden na programu série slyšení, informují americká média.

Na Tajnou službu, složku zodpovědnou za bezpečí amerických prezidentů a exprezidentů, se po střelbě na Trumpa snáší kritika a otázky ohledně jejího přístupu k sobotnímu mítinku republikánského politika. Zejména se pozornost soustředí na to, proč nestřežila budovu vedle dějiště mítinku, z jejíž střechy útočník pálil.

Budova byla mimo hlavní ochrannou zónu, kterou si prezidentská ochranka pro akci ve státě Pensylvánie vytyčila, přičemž za její hranicí hlídkovali strážníci místní policie. Ta ale podle dnešních zjištění deníku The Washington Post Tajnou službu před začátkem mítinku upozornila, že nemá dostatek lidí na umístění hlídky k dané budově.

Její střecha přitom byla při plánování bezpečnostních opatření považována za rizikové místo, informovala v pondělí televize NBC News. Když na ni střelec vylezl, dostal se na méně než 150 metrů od Trumpova pódia. Svědci na muže upozorňovali strážníky, ti jej ale nestihli zastavit.

Útočník identifikovaný úřady jako 20letý Thomas Matthew Crooks vypálil několik střel, než jej zabil odstřelovač Tajné služby. Trump z atentátu ve městě Butler vyvázl se střelným poraněním ucha, o život ale přišel jeden z diváků a dva další utrpěli vážná zranění.

Úřad inspektora na ministerstvu vnitřní bezpečnosti příliš podrobností o svém vyšetřování nezveřejnil. Není tak jasné, kdy ho zahájil ani kdy by ho chtěl ukončit, napsala agentura AP. V krátké zprávě na webu úřadu je jen to, že vyšetřování má vyhodnotit postup Tajné služby Spojených států amerických (USSS) při zajišťování Trumpovy předvolební akce 13. července 2024.

Okolnosti atentátu chtějí vyšetřovat také kongresmani. Na příští pondělí, úterý a středu ohlásili sérii slyšení počínaje předvoláním ředitelky Tajné služby Kimberly Cheatleové. Předseda Sněmovny reprezentantů Mike Johnson také ohlásil sestavení vyšetřovacího výboru se zástupci republikánů i demokratů, napsala agentura Reuters.

Nezávislé vyšetřování toho, jak mohl Crooks na Trumpa přes bezpečnostní opatření vystřelit, oznámil už i prezident Joe Biden. Závěry vyšetřování mají být veřejné.

USSS má 7800 zaměstnanců a jde o federální agenturu, která má na starosti ochranu amerických prezidentů a jejich rodin, viceprezidentů či bývalých hlav státu a jejich blízkých.

 

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.