ČTK

Aktualizováno před 8 hodinami

Hasiči v Gdaňsku na severu Polska celou noc hasili hořící sklad s textilem, hračkami a motorovým olejem v místním přístavu. Nyní práci dokončují, uvedla televize TVN 24, podle které šlo o jeden z největších požárů města za poslední léta. Vládní krizové středisko varovalo veřejnost, aby nevyužívala přilehlou pláž kvůli možné kontaminaci vody. Do vyšetřování požáru se zapojila polská kontrarozvědka.

„Byl to největší požár v Gdaňsku v posledních letech,“ uvedl kapitán Andrzej Piechowski z velitelství gdaňských hasičů. Kvůli požáru, jehož propuknutí bylo ohlášeno v neděli v podvečer, se zastavil provoz v přístavu. „Nejdůležitější je, že se nikomu nic nestalo,“ prohlásil zástupce velitele polských hasičů Józef Galica na ranní tiskové konferenci.

Do boje s plameny se zapojilo až 120 hasičů i protipožární lodě. Oheň zachvátil plochu 6300 metrů čtverečních. Galica zdůraznil, že hasičům se podařilo zabránit přeskočení plamenů na další budovy. Hašení komplikoval výskyt velkého množství hořlavých materiálů a plastů. Požár vypukl ve skladu hraček, na místě ale bylo i velké množství motorového oleje, dohromady 240 palet, a to způsobilo vysokou intenzitu požáru. O situaci uvnitř hořící haly měli hasiči přehled díky nasazení robota.

„Počkáme, až uvnitř skladu klesne teplota, a začneme prolévat popel vodou. Uvnitř to vypadá hrůzostrašně, protože teplota byla velmi vysoká,“ dodal Galica. Nedokázal odhadnout, jak dlouho akce hasičů při dohašování spáleniště ještě potrvá.

Hasiči podle kapitána Piechowského rozvinuli zábrany, aby se voda ze spáleniště nedostala do moře a do vnitrostátních vod. Z přístavního kanálu se již znečištění podařilo částečně odstranit. Úřady nyní zkoumají kvalitu vody u pláží z hlediska případného ohrožení veřejnosti. Varování rozeslaly preventivně. Během požáru zkoumaly také kvalitu ovzduší. Výsledky sice nepřinesly nic znepokojivého, nicméně kvůli bezpečnosti požádaly úřady obyvatele v okolí, aby raději neotvírali okna. Evakuace nebyla nutná.

O možné příčině požáru se TVN 24 nezmínila.

Polsko upozorňuje, že Rusko proti němu i dalším západním zemím vede hybridní válku, při níž šíří propagandu nebo provádí různé sabotážní akce a žhářské útoky. Polská vláda obviňuje ruské tajné služby, že stojí za různými požáry z poslední doby.

„Od jisté doby nikdy tuto možnost nevylučujeme,“ řekl ministr vnitra Siemoniak listu Rzeczpospolita v odpovědi na otázku, zda požár v Gdaňsku může být dílem diverze. Do vyšetřování se podle ministra zapojila kontrarozvědka ABW, ale informace jsou utajovány. „Na území Polska se plánovaly diverze a došlo k pokusům o ně. Každý významnější požár (v Polsku) je analyzován. Jakmile se vynoří jen stín podezření, že nemá běžnou příčinu, zapojí se ABW,“ vysvětlil. „Ale je nutné také říci, že máme horké léto a jisté množství požárů se stane vždy,“ dodal.

Polsko patří k zemím, které nejvíce podporují Ukrajinu v její obraně proti ruské agresi. Poskytuje jí vojenskou nebo humanitární pomoc, vzhledem ke své geografické poloze hraje ale i důležitou roli v logistice dodávek pomoci napadené zemi. Tato pomoc proudí do země i přes přístavy u Baltského moře.

Podíl.
Exit mobile version