Komerční prezentace Aktual.: 12.10.2024 21:04

Brno – Duet ze slavného představení Spící krasavice v podání umělců Maďarského národního baletu zahájil benefiční galavečer Tancem pro život. Na podporu onkologicky nemocných pacientů vystoupily v brněnském Janáčkově divadle i baletní hvězdy z Pařížské opery, Státního baletu Berlín nebo sólisté z Prahy a Brna. Hlediště se 1100 místy bylo až na pár sedadel zaplněné. Lidé mohou přispívat nejen v dnes. Sbírka je otevřená do konce listopadu, řekl novinářům Marek Svoboda, ředitel Masarykova onkologického ústavu, který galavečer spolu s Národním divadlem Brno pořádá.

Projekt vznikl s cílem zlepšit kvalitu péče o onkologicky nemocné pacienty. „Spolupráce s baletem je pro nás cenná a důležitá. Tanec patří k historii lidstva, umíme tím vyjadřovat i uvolňovat naše emoce. Onkologičtí pacienti při léčbě i zdravotníci při své práci prožívají řadu negativních emocí a tanec tomu dává určitou symboliku. Loňský ročník byl plný krásných emocí, od zaměstnanců jsme měli mnoho dobrých ohlasů a podařilo se vybrat přes 700.000 korun,“ uvedl Svoboda.

Galavečer se loni konal poprvé. Spolu s následnou sbírkou vynesl 714.815 korun, za které pořídil onkologický ústav šest polohovacích lůžek s váhami. Celý výtěžek benefičního gala i letos použije na konkrétní pomoc nemocným. „Věřím, že letos vybereme o něco více peněz, lépe propagujeme možnosti, jak přispívat. O tom, na co se peníze použijí, rozhodne naše pacientská rada. Předpokládám, že podobně jako loni vyberou nějakou techniku nebo pomůcky, které pomohou zvýšit komfort a bezpečí pacientů,“ doplnil ředitel.

Po klasických pas de deux ze slavných baletů, při kterých se třeba na Labutí jezero od P. I. Čajkovského představila Iana Salenková ze Státního baletu Berlín, následovaly v druhé části choreografie Rolanda Petita, Barbory Raškové nebo uměleckého šéfa domácího baletu Mária Radačovského. Projekt podle divadla doprovází výjimečná úroveň. Hvězdy předních baletních souborů Evropy ocenili diváci hlasitým potleskem hned několikrát.

Podíl.
Exit mobile version