Komerční prezentace Aktualizace: 4.07.2024 13:44

Praha – Rychlostní kanoista Martin Fuksa má nasazenou osobní laťku vysoko a i stříbro na letošním mistrovství Evropy v Szegedu bral jako zklamání, ale na olympijských hrách v Paříží touží po zisku jakéhokoliv cenného kovu. Řekl to v rozhovoru s novináři po převzetí olympijského oblečení v Praze. Jednatřicetiletý trojnásobný mistr světa a dvanáctinásobný evropský šampion bude při třetí účasti pod pěti kruhy bojovat o úspěch jak na kilometrové trati v singlu, tak na pětistovce na deblu s mladším bratrem Petrem.

„Je to tady krásně vyzdobené a úplně na mě dýchla olympijská atmosféra. Kolekce je moderní a fakt se mi líbí. Mám rád moderní věci a nástupovka se mi fakt líbí. Honza (Černý) to udělal hezky. I u ostatních věcí jsou materiály fajn,“ řekl Martin Fuksa, který nafasoval věci i se sourozencem a trenéry – dědečkem Josefem a otcem Petrem.

Chybějící medaile z olympiády je pro něj velká motivace a přiznává, že i přes řadu úspěchů je nervózní. „Jsem extrémně. Říkal jsem si, čím starší budu, tím víc to budu mít na háku. Ale čím jsem starší, tak jsem nervóznější a je to hrozné. Jak sbírám medaile, tak skoro nikdo od mě nic jiného nečeká a to je takový tlak. Možná si ho dávám i já sám na sebe, protože jsme byl teď na mistrovství Evropy druhý a nebyl jsem úplně nadšený,“ připojil.

„Jakmile to není zlatá, tak je to také zvláštní. Mám to tak nějak v sobě. Vlastně je to dobře, nutí mě to hnát se za nejlepšími výsledky. Olympiáda je samozřejmě speciální, tam žádnou medaili nemám a tam kdybych si pověsil na krk cokoliv, tak jsem úplně nejšťastnější na světě,“ prohlásil.

Vedle individuální dosciplíny se navíc může pokusit i o úspěch s o pět let mladším bratrem. „Olympijská medaile s bráchu by byla nejvýš, na druhou stranu je tam spousta dobrých lidí a my na deblu máme jen jednu mezinárodní medaili. Bylo by super, kdyby to ulítlo teď v Paříži a získali jsme placku, ale jsme nohama na zemi a víme, že to nebude nejjednodušší. Já si na debla dávám cíl, že hlavně chci být v osmičlenném finále, a tam už se pak může stát cokoliv. Bude rozhodovat, jak komu ten závod sedne,“ konstatoval.

Do dějiště se vydá dva dny před závody 4. srpna. „Máme to tak vyzkoušené na ty evropské závody. Jeden den se cestuje, druhý den máme takové rozjetí a trénink a pak do toho bouchneme. Nemám moc rád být někde předem, stresovat se s tím ještě víc. Chtěl jsem to napodobit jako všechny závody, co se mi povedly,“ řekl.

„V olympijské vesnici je to skvělé, ale je tam spousta rozptýlení. Chci to zažít až po závodech, takže to bude stačit od večera 9. srpna do 11. srpna,“ prohlásil. Trošku jej ale mrzí, že přijde o slavnostní zahájení na Seině. „Škoda, že tam nebudeme a budu to sledovat v televizi. Je to loď a voda, to ke mně prostě patří,“ podotkl.

Rodinný klan bude mít v Paříží velkou podporu, ale Martinova roční dcera Emily zůstane doma. „Je malinká. Asi by to zvládla, ale bude s babičku. Ale bude tam manželka, mamka, bráchova přítelkyně, můj tchán a nějací kamarádi. Asi to bude nejvíc lidí, co se kdy na mě jelo podívat na závody,“ uvedl Fuksa.

Teď ještě bude finišovat s přípravou. „Byli jsem na vysokohorském soustředění v Livignu, kde jsme se vrátili k základu a nabírali jsme vytrvalost. Teď máme měsíc do olympiády, takže se bude přiostřovat, zařadíme rychlejší úseky a děda s taťkou se budou snažit z nás udělat nejrychlejší lidi. Těsně předtím klasicky nějaký odpočinek, abychom formu vyladili. Jen doufám, že se to všechno povede a představíme se v našem nejlepším světle,“ dodal Fuksa.

Podíl.
Exit mobile version