Aktualizace: 25.06.2024 20:53

Dortmund – Zápas mezi Francií a Polskem na mistrovství Evropy ve skupině B v Dortmundu skončil remízou. Kylian Mbappé, který se vrátil na hřiště po zranění, proměnil v 56. minutě penaltu. Dvanáct minut před koncem vyrovnal rovněž z pokutového kopu Robert Lewandowski. Francouze výsledek zařadil v tabulce na druhé místo, což znamená, že se střetnou v pondělí v Düsseldorfu s druhým týmem skupiny E. Poláci už před utkáním věděli, že bez ohledu na výsledek na Euru končí.

Francouzi vzhledem k vývoji v ostatních skupinách už nastupovali s jistotou účasti v osmifinále. Přesto trenér Didier Deschamps žádné opory nešetřil s cílem vyhrát skupinu a jediné dvě změny udělal v útoku. Vrátil se Mbappé, hrající s černou maskou na zlomeném nose, a vedle něj dostal poprvé na turnaji příležitost Barcola, takže útočné trio z PSG bylo kompletní. Místo tak nezbylo na Griezmanna, který za jedenáct let od své premiéry nevynechal ani jeden soutěžní zápas. Na dosavadním Euru byl sice s osmi pokusy nejpilnějším střelcem, ale gól nedal ani ze stoprocentní šance.

Polská sestava byla jiná v pěti případech včetně brankáře, jímž se stal Skorupski poté, co Szczesny oznámil po 84 startech konec kariéry. Tou nejpodstatnější novinkou ale bylo, že se v ní hned od začátku objevil střelecký rekordman Lewandowski. Zažil tak návrat na stadion, kde čtyři roky oblékal dres místní Borussie.

Pětatřicetiletá hvězda Barcelony pozvedla ofenzívu polského týmu a Zieliňski z toho hned 6. minutě vytěžil nebezpečnou střelu. Na druhé straně vypálil z úhlu Hernandez, Skorupski míč mířící k tyči vykopl a pak si poradil i se střelami Dembélého a Mbappého zblízka. Nová posila Realu Madrid se do souboje s brankářem v závěru poločasu dostala hned dvakrát, ale bez úspěchu.

Totéž se opakovalo hned po změně stran, Mbappé točil míč ke vzdálenější tyči, ale brankář tam byl opět včas. Když Francouzi vyhráli poslední vzájemný zápas na minulém mistrovství světa v Kataru 3:1, dal Mbappé dva góly. Dnes byl se šesti pokusy nejčastějším střelcem. Skorupski dlouho vzdoroval, zákroky mu vynesly trofej pro hráče zápasu. Ale když Kiwior na okraji šestnáctky fauloval Dembélého, neměl při Mbappého penaltě šanci. Byl to první gól, který Francouzi na Euru dali, ten proti Rakousku byl vlastní.

Pokutový kop dostal také Lewandowski po střetu Upamecana se Šwiderským. Brankář Maignan, který ve čtyřech předchozích zápasech udržel čisté konto, jeho první pokus vystihl, ale protože brankovou čáru opustil dřív, penalta se opakovala a polský kanonýr poslal míč od tyče do sítě. Na druhý pokus stejně jako tehdy v Kataru.

Vyrovnávací gól Poláky povzbudil, ale strhnout vedení na svou stranu se jim nepodařilo. V závěru měl naopak blíž k vítězství soupeř, ale druhý gól také nedal a musel se spokojit s druhým místem.

„Samozřejmě, že jsme chtěli být první, ale k tomu bychom museli vyhrát. Šance jsme měli, ale brankář všechno pochytal a my měli být efektivnější. Není čas něčeho litovat, teď začne nová soutěž,“ řekl trenér Deschamps.

Polský tým tak získal první bod, ale znovu skončil už v základní skupině. Přesto trenér Michal Probierz získal už před utkáním jistotu, že na lavičce zůstane i pro další období. „Děkuji fanouškům, že dnes přišli, i když jsme už byli vyřazeni. Bojovali jsme až do konce s velkým nasazením a předvedli pěkné kousky. Tohle je fotbal, jaký chci hrát,“ řekl Probierz.

Vyjádřil se i k podivně přerušovanému rozběhu Lewandowského na penaltu. „Je mi jedno, jak dává góly. On to takhle trénuje. Hráči, který dal šest set branek, nemůžete radit, jak to má kopnout,“ řekl polský trenér. Lewandowski už před utkáním slíbil, že se nechystá v reprezentaci končit.

Skupina C:

Dortmund: Francie – Polsko 1:1 (0:0)

Branky. 56. Mbappé z pen. – 79. Lewandowski. Rozhodčí: Guida – Meli, Peretti – Irrati (video, všichni It.). ŽK: Rabiot, Upamecano – Zalewski, Frankowski, Dawidowicz, Šwiderski. Diváci: 62.000.

Sestavy:

Francie: Maignan – Koundé, Upamecano, Saliba, Hernandez – Tchouaméni (82. Fofana), Kanté (61. Griezmann), Rabiot (61. Camavinga) – Dembélé (86. Kolo Muani), Mbappé, Barcola (61. Giroud). Trenér: Deschamps.

Polsko: Skorupski – Bednarek, Dawidowicz, Kiwior – Frankowski, Moder, Zieliňski, Zalewski (68. Skóraš) – S. Szymaňski (68. Šwiderski), Urbaňski – Lewandowski. Trenér: Probierz.

Konečná tabulka:

1. Rakousko 3 2 0 1 6:4 6
2. Francie 3 1 2 0 2:1 5
3. Nizozemsko 3 1 1 1 4:4 4
4. Polsko 3 0 1 2 3:6 1
Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.