Komerční prezentace Aktualizace: 7.07.2024 21:41

Paříž – Francouzský premiér Gabriel Attal dnes večer oznámil, že v pondělí ráno podá demisi. Distancoval se od prezidenta Emmanuela Macrona, který ho do čela vlády jmenoval, uvedli komentátoři stanice BFM TV. Attal rezignací reagoval na výsledky předčasných parlamentních voleb, v nichž dnes podle odhadů nečekaně zvítězil levicový blok Nová lidová fronta.

Vládní centristická kandidátka Spolu ve volbách podle odhadů skončila na druhém místě a nebude mít většinu v novém Národní shromáždění, uvedl Attal. „Věrný republikánským tradicím a mým vlastním principům“ v pondělí ráno rezignuji, řekl Attal zhruba hodinu a půl po uzavření volebních místností. Vládní tábor podle Attala přečkal hlasování se ctí.

Předčasné volby vyhlásil prezident Macron na začátku června po vítězství krajně pravicového Národního sdružení (RN) ve volbách do Evropského parlamentu. Jeho krok média popisovala jako velmi nečekaný a riskantní. Attal dnes k tehdejšímu rozpuštění parlamentu dva roky od posledních voleb prohlásil, že to „nebylo jeho rozhodnutí, ale odmítl ho snášet“.

Attal také při oznámení rezignace uvedl, že většinu v parlamentu nezískal žádný z extrémů. Ve druhém kole se po úspěchu v tom prvním čekalo vítězství RN, zvítězil ale levicový blok, jehož největším členem je krajně levicová Nepodrobená Francie (LFI).

Podíl.
Exit mobile version