Komerční prezentace Aktual.: 1.10.2024 12:59

Rennes (Francie) – Ve Francii se schyluje k procesu s bývalým chirurgem Joël Le Scouarnekem, který podle vyšetřujícího soudce za 30 let sexuálně zneužil a znásilnil téměř 300 lidí, ve velké většině dětí. Le Scouarnec byl už v roce 2020 odsouzen k 15 letům za zneužívání dětí. V první polovině příštího roku začne nový proces, v němž 73letému muži hrozí až 20 let vězení, uvedl v pondělí podle agentury AFP prokurátor ve městě Lorient na severozápadě Francie Stéphane Kellenberger.

Vyšetřující soudce po čtyřech letech zkoumání rozhodl o Le Scouarnekově obvinění z 300 skutků spáchaných na 299 obětech. Dalších zhruba deset případů soudce kvůli promlčení zamítl. K činům podle vyšetřovatelů došlo v letech 1991 až 2014 v Bretani, v departementech Charente-Maritime a Indre-et-Loire, kde obviněný působil jako lékař. Le Scouarnec některá obvinění odmítá s tím, že šlo o zdravotnické zákroky, píše BFM TV.

Průměrný věk obětí, chlapců i dívek, je podle vyšetřovatelů 11 let. Soud podle prokurátora v Rennes Thierryho Pocqueta začne nejspíše od první poloviny roku 2025 a potrvá tři až čtyři měsíce. Začátek procesu by ale mohly zdržet připomínky některých stran procesu.

Asociace La Voix de l’enfant (Hlas dítěte) kritizuje, že proces bude posuzovat trestní soud složený výhradně ze soudců, ačkoliv činy, za něž hrozí přes 20 let vězení, obvykle ve Francii posuzuje porotní soud, kde jsou vedle soudců i porotci z řad veřejnosti, píše AFP.

Lékař Le Scouarnec se specializací v chirurgii trávicího traktu a otec tří dětí byl poprvé zadržen v roce 2017. Šestiletá dcera jeho sousedů tehdy svým rodičům řekla, že ji osahával. Zneužil také své dvě neteře a pacientku ve zdravotnickém zařízení, kde pracoval. Za tyto činy dostal u soudu v roce 2020 trest 15 let.

Část obětí policisté vypátrali díky tajnému zápisníku, který si Le Scouarnec vedl a v němž detailně popisoval sexuální násilí na dětech. Chirurgova obhajoba však tvrdila, že se jedná pouze o „fantazie“. Kromě zápisníku se při domovní prohlídce u lékaře našlo také zhruba 300.000 obrázků s dětskou pornografií, pod podlahou ukryté panenky a různé paruky. Jedna z panenek měla řetěz na nohou.

 

Podíl.
Exit mobile version