Aktual.: 2.10.2024 15:39

Praha – Státní fond dopravní infrastruktury (SFDI) bude příští rok pracovat s výdaji 160 miliard korun, z toho 110 miliard korun půjde na investice do infrastruktury. Novinářům to dnes řekl ministr dopravy Martin Kupka (ODS) po jednání vlády, která rozpočet fondu schválila. Letos pracuje SFDI s rozpočtem 150,1 miliardy korun.

Podle Kupky nastavení rozpočtu SFDI pomůže při odstraňování dluhu na dopravní infrastruktuře, který Česko dlouhodobě má. Investice podle něj budou směřovat do stavby dálnic, silnic první třídy, železnic i do rozvoje říční dopravy.

Ministerstvo dopravy minulý týden při představení návrhu rozpočtu SFDI uvedlo, že 37,4 miliardy korun získá fond z evropských zdrojů, zbytek z národních zdrojů. S dluhovým financováním SFDI, které fond částečně využíval loni a letos, se pro příští rok nepočítá.

Ředitelství silnic a dálnic má z celkové částky dostat dosud nejvíce finančních prostředků, a to 80,7 miliardy korun, což je meziročně o 1,7 miliardy korun více. Meziročně více peněz z dopravního fondu by příští rok měla získat také Správa železnic, a to 62,7 miliardy korun, zatímco letos to je 57,5 miliardy korun.

Aktuálně je ve výstavbě 226,1 kilometru dálnic a 65 kilometrů většinou obchvatů měst. V příštím roce začnou stavby dalších úseků karlovarské dálnice D6, dálnice D11 od Jaroměře do Trutnova nebo dálnice D35 v úseku Úlibice – Hořice. Na železnici budou peníze využity například k pokračování modernizace a výstavby trati z Prahy přes Letiště Václava Havla do Kladna, na modernizaci železniční infrastruktury nebo přípravu vysokorychlostních tratí.

 

Podíl.