Zprávy ve 12: Záplavy a úklid po hurikánu Milton (zdroj: ČT24)

Florida začíná s odstraňováním škod a obnovou infrastruktury poté, co se tímto americkým státem prohnal ničivý hurikán Milton. Řádění živlu si vyžádalo 16 obětí, počet mrtvých bude ale podle úřadů nejspíš ještě stoupat, protože záchranáři se dosud nedostali do všech zasažených oblastí. Miliony lidí také zůstávají bez elektrické energie.

Američané začali s úklidem po hurikánu. Prezident Joe Biden oznámil odhad škod kolem padesáti miliard dolarů. Finanční analytici oslovení médii ale soudí, že pojišťovny může krytí škod stát až sto miliard.

Třeba farmáři Matthewu Schornerovi zdevastoval Milton velkou část jeho rodinného hospodářství. Muž přišel o sad i výrobní linku na zpracování citrusů. „Jediné, co stojí, je hlavní část restaurace, první patro balírny a stožár. Vlajka vlaje na půl žerdi jako připomínka toho, co bylo zničeno. Doufáme, že to obnovíme co nejrychleji,“ říká Američan.

Na hurikán jen tak rychle nezapomenou ani sportovní fanoušci, kterým poničil místní stadion. Zatím není jasné, jestli se střechu podaří opravit do jara příštího roku, kdy má začít nová baseballová sezona. Paradoxně měl být tento stadion základnou pro deset tisíc záchranářů. Všechny trosky se ale musí nejprve odstranit.

Rizika přetrvávají

Začít by měly i práce na elektrickém vedení. Bez proudu zůstávají na Floridě miliony lidí a spadlé dráty ohrožují ty, kteří se vracejí do svých domovů. „Doufáme, že se vrátíme v neděli, ale bude to záležet na tom, kdy zase půjde elektřina. To asi může být až poté, co opadne voda,“ konstatovala evakuovaná obyvatelka zasažené oblasti Ashley Cabreraová.

Podle úřadů si lidé musí dávat pozor i nadále. „Pořád je venku hodně rizik. Ať jde o spadlé elektrické vedení, záplavy, oblasti, které pořád mohou řeky zatopit. Rádi bychom všechny vyzvali: zůstaňte v bezpečí,“ zdůraznil Keith Turi z Federální agentury pro krizové řízení.

Odpočinout si už brzy budou moci záchranné týmy, podle CNN se jim podařilo dostat do bezpečí skoro tisícovku lidí. Škody ale budou obrovské.

„Budeme pokračovat v koordinaci zdrojů s místními a státními úřady, včetně potravin, vody, zdravotnického materiálu a generátorů. Týmy v terénu se budou snažit co nejrychleji obnovit vodu a elektřinu,“ slíbila viceprezidentka a kandidátka na Bílý dům Kamala Harrisová.

Podíl.
Exit mobile version