Zkrachovalou společnost Tameh Czech, která dodávala energie Liberty Ostrava, kupuje skupina UCED miliardáře Pavla Hubáčka. Smlouvu podepsaly v úterý. Transakci musí ještě schválit Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

Na transakci upozornil server e15.cz. Insolvenční správce Tamehu Dominik Hart uvedl, že je vázán mlčenlivostí a bližší informace k transakci tak nemůže říct. „Mohu jen potvrdit, že v úterý došlo k podpisu smluv a k podání příslušných žádostí na ÚOHS,“ řekl.

Firma na sebe loni v prosinci podala insolvenční návrh, protože jí huť jako jediný zákazník neplatila za služby, a Tameh se tak dostal do druhotné platební neschopnosti. Od té doby provoz stojí. Podle insolvenčního návrhu měl Tameh vůči věřitelům závazky po lhůtě splatnosti převyšující dvě stě padesát pět milionů korun. V srpnu se reorganizace změnila v konkurz, požádal o to sám Tameh.

Tameh je úzce provázán s Liberty

Tameh Czech se nachází přímo v areálu hutě Liberty Ostrava. Obě společnosti jsou úzce provázané ekonomicky i technologicky. Tameh je někdejší závod Energetika, který byl postaven jako součást Nové huti, nynější Liberty. Huti dodával elektřinu, různé plyny a páry. Liberty zase dodávala Tamehu palivo v podobě vysokopecních a koksárenských plynů, bez nichž se provoz energetické společnosti neobejde.

Když huť vlastnila skupina ArcelorMittal, byla Energetika vyčleněna do samostatné firmy. V roce 2019 se majitelem huti stala Liberty Steel Group z koncernu GFG Alliance britského podnikatele Sanjeeva Gupty, Tameh ale zůstal majetkem společného podniku skupiny ArcelorMittal a polského holdingu Tauron.

„Tameh stojí, protože jeho běh je pevně svázán s prvovýrobou ve společnosti Liberty Ostrava a bez toho, aniž by oni běželi, tak my se nejsme schopni rozběhnout a nejsme schopni ani dodávat elektřinu a teplo komukoli jinému bez jejich součinnosti,“ řekl Hart.

Když jednatelé podávali insolvenční návrh, měl Tameh podle něj na účtu desítky milionů korun a měl lehce pod tři sta zaměstnanců. „Pořád jsme doufali, že se to vyřeší, takže k žádnému propouštění ze strany správce ani jednatelů nedošlo. Máme pořád zhruba stejně zaměstnanců, všichni mají zaplacené mzdy. Úřad práce jim nic vyplácet nemusel,“ řekl insolvenční správce.

Podíl.
Exit mobile version