Komerční prezentace Aktual.: 2.10.2024 13:44

Ostrava – Zkrachovalou společnost Tameh Czech, která dodávala energie Liberty Ostrava, kupuje skupina UCED miliardáře Pavla Hubáčka. Smlouvu podepsaly v úterý. Transakci musí ještě schválit Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). ČTK to řekl insolvenční správce Tamehu Dominik Hart. Na transakci upozornil server e15.cz.

Hart uvedl, že je vázán mlčenlivostí a bližší informace k transakci tak nemůže říct. „Mohu jen potvrdit, že v úterý došlo k podpisu smluv a k podání příslušných žádostí na ÚOHS,“ řekl insolvenční správce.

Firma na sebe loni v prosinci podala insolvenční návrh, protože jí huť jako jediný zákazník neplatila za služby, a Tameh se tak dostal do druhotné platební neschopnosti. Od té doby provoz stojí. Podle insolvenčního návrhu měl Tameh vůči věřitelům závazky po lhůtě splatnosti převyšující 255 milionů korun. V srpnu se reorganizace změnila v konkurz, požádal o to sám Tameh.

Tameh Czech se nachází přímo v areálu hutě Liberty Ostrava. Liberty a Tameh jsou úzce provázané ekonomicky i technologicky. Tameh je někdejší závod Energetika, který byl postaven jako součást Nové huti, nynější Liberty. Tameh huti dodával elektřinu, různé plyny a páry. Liberty zase dodávala Tamehu palivo v podobě vysokopecních a koksárenských plynů, bez nichž se provoz energetické společnosti neobejde.

Když huť vlastnila skupina ArcelorMittal, byla Energetika vyčleněna do samostatné firmy. V roce 2019 se majitelem huti stala Liberty Steel Group z koncernu GFG Alliance britského podnikatele Sanjeeva Gupty, Tameh ale zůstal majetkem společného podniku skupiny ArcelorMittal a polského holdingu Tauron.

„Tameh stojí, protože jeho běh je pevně svázán s prvovýrobou ve společnosti Liberty Ostrava a bez toho, aniž by oni běželi, tak my se nejsme schopni rozběhnout a nejsme schopni ani dodávat elektřinu a teplo komukoli jinému bez jejich součinnosti,“ řekl Hart.

Když jednatelé podávali insolvenční návrh, měl Tameh podle něj na účtu desítky milionů korun a měl lehce pod 300 zaměstnanců. „Pořád jsme doufali, že se to vyřeší, takže k žádnému propouštění ze strany správce ani jednatelů nedošlo. Máme pořád zhruba stejně zaměstnanců, všichni mají zaplacené mzdy. Úřad práce jim nic vyplácet nemusel,“ řekl insolvenční správce.

Podíl.
Exit mobile version