Aktualizace: 28.01.2024 09:00

Helsinky – Ve Finsku, které loni stalo členem NATO, dnes v 9:00 místního času (8:00 SEČ) začaly prezidentské volby. V dnešním prvním kole se však konečný vítěz nečeká. Podle průzkumů jsou favority expremiér Alexander Stubb, někdejší ministr zahraničí Pekka Haavisto a Jussi Halla-aho z nacionalistické Strany Finů. Druhé kolo je plánováno na 11. února. Současný prezident Sauli Niinistö už po dvou funkčních obdobích kandidovat nemohl.

Hlavními tématy předvolební kampaně byly nová role Finska jako člena Severoatlantické aliance, kam země vstoupila po ruské invazi na Ukrajinu, a situace na finsko-ruské hranici, již Helsinky uzavřely kvůli rostoucímu počtu uprchlíků z třetích zemí. Podle Finska za problémy na hranicích stojí Moskva. Zahraniční a bezpečnostní politika patří mezi klíčové ústavní kompetence finského prezidenta, připomínají agentury.

Haavisto kandidoval již ve volbách v letech 2012 a 2018, vždy ale skončil druhý za nynější hlavou státu Niinistöem. Halla-aho je známý svým odporem k Evropské unii a protiimigračními názory. V posledních týdnech si výrazně polepšil. Průzkum společnosti Taloustutkimus ale uvádí, že expremiér Stubb by v druhém kole porazil jakéhokoli možného protikandidáta.

Severská země má jednu z nejsilnějších evropských armád, která je připravena vést rozsáhlé pozemní tažení a disponuje 280.000 vojáky v záloze. Osm z deseti Finů tvrdí, že jsou připraveni bránit svůj národ v případě napadení.

Nástupnictví po současné hlavě státu nebude snadné, napsala agentura Bloomberg. Zkušený diplomat Niinistö se pravidelně setkával se světovými lídry a Finsko pod jeho vedením získalo na světové scéně nadstandardní postavení.

Volební místnosti budou otevřeny do 20.00 místního času (19:00 SEČ). Předběžné výsledky se očekávají před půlnocí místního času (před 23:00 SEČ).

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.