Aktual.: 5.09.2024 13:24

Plzeň – Festival českých filmů Finále, který bude v Plzni od 20. do 25. září, představí řadu snímků, které teprve čeká premiéra v kinech a na obrazovkách. Půjde třeba o světovou premiéru filmu Rok vdovy o šoku ze ztráty blízkého člověka s Pavlou Beretovou v hlavní roli. Je to opravdu křehký film, řekla novinářům Beretová. Dodala, že si všichni tvůrci velmi cení toho, že 20. září po 19:00 zahájí 37. ročník Finále, které nabídne přes 100 filmů a 140 projekcí. Dnes začal on-line předprodej vstupenek.

„Film Rok vdovy mě hodně zasáhl. Způsob, jakým to talentovaná režisérka Veronika Lišková pojala – s lyrickými momenty, kdy fáze truchlení pojednává na pozadí plynutí ročních období, má zvláštní poetiku, citlivost a autenticitu. A do toho herectví Pavly Beretové nesmírně silně zapadlo,“ řekla ČTK nová umělecká ředitelka přehlídky Lenka Tyrpáková, dřívější dramaturgyně karlovarského festivalu.

Dalšími cennými premiérami budou například česko-rakouské drama režisérky Terezy Kotyk Konec mlčení, v němž hrají Klára Melíšková a Karel Roden, dokument Juráček je můj osud dokumentaristky Olgy Sommerové a životopisný snímek Smetana s plzeňským rodákem Václavem Neužilem v titulní roli.

Počet získaných premiér a předpremiér filmů a seriálů podle ředitelky Finále Evy Veruňkové Košařové svědčí o vysokém kreditu festivalu. Návštěvnost roste, loni přišlo 15.500 diváků. „Od tvůrců máme na náš festival strašně dobrou odezvu. Není tak hektický jako Karlovy Vary. Mají čas si popovídat, uzavírat spolupráce a užít si ho,“ uvedla ředitelka. Podle Tyrpákové je letos na Finále výrazně víc snímků než loni.

„A produkce má takovou kvalitu, že se je nebojíme divákům představit. Přibývá filmů, které mají úspěch v zahraničí, což je spojené s nastupující generací,“ uvedla. Přes polovinu z devíti soutěžních celovečerních hraných a animovaných filmů, z nichž je šest debutů, bylo na mezinárodních festivalech a tři z nich už získaly ocenění. Podle Tyrpákové to dokazuje, že témata a způsoby zpracování mladými tvůrci jsou srozumitelná a zajímavá.

V soutěži bude v předpremiéře také animovaný film Kristiny Dufkové Život k sežrání, který měl světovou premiéru na festivalu v Annecy. „V české premiéře lidé uvidí snímek debutujícího Vojtěcha Strakatého After Party, který vnímám jako výpověď o názorech mladé generace a teď premiéruje v Benátkách. Další snímek Její tělo byl na festivalu v Tallinu,“ uvedla Tyrpáková. Předpremiéra snímku Od marca do mája debutujícího režiséra Martina Repky je intimním portrétem rodiny, jejíž vztahy jsou prodchnuté láskou, respektem a vřelostí.

Soutěž dokumentárních filmů nabídne dvě předpremiéry. Ještě nejsem, kým chci být je portrétem mezinárodně uznávané fotografky Libuše Jarcovjákové a podle mluvčí přehlídky Martiny Kurfirstové nadchl Berlinale. Českou premiéru bude mít animovaný Plevel, který soutěžil v Cannes. V nesoutěžní sekci První úlovek se podle ředitelky festivalu sešlo 14 zajímavých děl. V předpremiéře uvede například novou společenskou komedii Jana Hřebejka Výjimečný stav o žárlivém reportérovi i o tom, jak je dnes těžké rozeznat dezinformace. „Navazuje na to nejlepší z komediální tvorby režiséra, dohodli jsme ho teprve před pár dny,“ řekla Tyrpáková.

Cena jednotlivé vstupenky na filmovou projekci se po třech letech zvýšila o desetinu na 110 Kč.

Podíl.