Aktualizace: 4.07.2024 11:43

Karlovy Vary – Režisér a herec Jiří Mádl za svůj snímek Vlny uvedený na filmovém festivalu v Karlových Varech obdrží cenu Modrá kostka za mimořádný umělecký výkon. Jako osmnáctý v pořadí dostane symbolickou kostku z modrého polodrahokamu lapis lazuli. Slavnostní předání se uskuteční v pátek. ČTK to dnes za organizátory ceny společnost innogy sdělila Markéta Horešovská.

„S Jiřím Mádlem jsme spolupracovali na sedmi filmech, z toho v pěti z nich hrál. Koprodukovali jsme i dva snímky, pod nimiž je podepsaný jako režisér. Zatím posledním jsou Vlny, jež zachycují dramatické události v Československém rozhlase během pražského jara,“ uvedl Tomáš Varcop, předseda představenstva innogy Česká republika. „Vlny jsou přesně ten film, na který musíte jít do kina a vidět ho na velkém plátně. Jeho dynamicky natočený děj vás od začátku uchvátí a nedá vám vydechnout až do samotného konce. Rozhodnutí, že se držitelem innogy Modré kostky letos stane Jiří Mádl, pro nás bylo jednoznačné,“ dodal Varcop.

Snímek měl 1. července světovou premiéru na karlovarském festivalu v sekci Zvláštní uvedení a 15. srpna vstoupí do kin. Mádlův počin je drama nejen o událostech, které měly zásadní dopad na celou tehdejší československou společnost. Pojednává také o vztahu dvou bratrů, kteří žijí v nelehké době.

„Jiří Mádl se jako herec objevil v několika filmech, které innogy koprodukovala – zahrál si v Rafťácích, ve snímcích Gympl, Prvok, Šampón, Tečka a Karel a ve filmu Modelář, kde za svoje účinkování dostal Českého lva pro nejlepšího herce ve vedlejší roli. Naše spolupráce s ním pokračovala na snímcích, které podle vlastních scénářů režíruje – tedy na vynikající hořké komedii Na střeše a nejnovějším dobovém dramatu Vlny,“ uvedl Martin Chalupský, ředitel komunikace innogy Česká republika.

Právě za roli svérázného středoškolského profesora v Mádlově filmu Na střeše získal innogy Modrou kostku Alois Švehlík. Loni se držitelkou ocenění stala Eliška Křenková za roli v dramatu Úsvit Matěje Chlupáčka. Dalšími držiteli ocenění jsou například Václav Neužil za roli legendárního atleta v životopisném filmu Zátopek, Jiří Strach za režii pohádky Anděl Páně 2, Tatiana Vilhelmová za roli Olgy v hořké komedii Teorie tygra, Kryštof Hádek jako Kobra v sociálním dramatu Kobry a užovky nebo David Ondříček za režii kriminálního dramatu Ve stínu.

Modrou kostku uděluje firma innogy od roku 2006 za mimořádný umělecký výkon ve filmu, který koprodukovala, a je součástí projektu innogy – energie českého filmu. Celková částka, kterou innogy vložila od roku 2005 do rozvoje tuzemské kinematografie, dosáhla téměř půl miliardy korun.

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.