Komerční prezentace Aktual.: 18.09.2024 14:37

Praha – Film Konec světa režiséra Bohdana Slámy je dramatem o mezigeneračních vztazích mezi vnukem a jeho dědou. Snímek očima malého kluka vypráví o vztahu mezi nimi a ukazuje jak tato dvojice vzdoruje složité době událostí srpna 1968. Hlavní hrdinové, kluk Tonda v obsazení Vojtěcha Veverky a jeho dědy, kterého ztvárnil Miroslav Krobot, spolu stráví sovětskou okupaci na chalupě v Jizerských horách. Novinářům dnes film představili tvůrci. Pro scénáristu Ivana Arsenjeva je příběh osobní, podílel se i na natáčení. Diváci mohou snímek vidět v kinech od čtvrtka 19. září.

„Když jsem si přečetl ten scénář, tak se mi líbilo, že se koncentrovaně věnuje tomu vztahu mezi vnoučkem a dědou. Nejvíc mě na tom uchvátilo, že jsem tam cítil láskyplnost té postavy toho dědy i ostatních postav. To mě vedlo k touze to dělat,“ řekl režisér Sláma.

Film vypráví příběh kluka Tondy, který kvůli nemocným průduškám nemůže v létě roku 1968 odjet s rodiči a bratrem Jirkou do Paříže a je nucen zůstat na čerstvém vzduchu na chalupě v Jizerských horách pod dozorem svého dědy. Ten je svérázným potomkem ruských šlechticů a mužem s velkou noblesou, který ve svém životě musel čelit velkým dějinným událostem.

V době vpádu sovětských vojsk do Československa se děda snaží vyděšeného vnuka uklidnit. Rodina se rozhodne v Paříži zůstat, takže Tonda prakticky rodinu ztrácí a nemá nikoho kromě dědy. Ten se snaží navzdory pohnuté době obohatit Tondovu duši. Učí ho francouzsky, vybraně stolovat a hlavně se nevzdávat.

Režisér Sláma popsal, že Tonda s dědou vystupují jako rovnocenné postavy a spíše partneři, kteří navzájem zjišťují, kdo jsou. „Mně se na tom ohromně líbí, že jsou si právě rovnocenní a jeden druhého vychovávají. Peripetie vztahu s kýmkoliv blízkým vnímáme, že jsou pro nás životně důležité. Každý člověk bude asi schopný si představit ty pocity a to, co Tonda prožívá, bude pro diváky přístupné,“ řekl.

„Tonda se bojí, že bude konec světa, přesto je hodně odvážný. Kdyby byl skutečný, byl by to můj nejlepší kámoš,“ sdělil Vojtěch Veverka, který Tondu hraje. Prozradil, že na natáčení nebylo nic přímo obtížné a celé si ho užil.

Scénárista Arsenjev řekl, že příběh je pro něj osobním, nejedná se však o autobiografii. „Příběh Konce světa je částečně inspirovaný mým dětstvím a osudy mojí rodiny. Nápad zkusit ty zlomky domyslet a napsat na jejich základě scénář jsem dostal už po skončení FAMU v roce 1989. Jenže jsem moc nevěděl, jak to téma uchopit,“ sdělil. Po celou dobu byl Arsenjev u natáčení filmu v Jizerských horách a snažil se pomoct s realizací příběhu.

V dalších rolích diváci uvidí například Zuzanu Mauréry, Magdalénu Borovou, Daniela Fischera, Michala Isteníka nebo Zuzanu Konečnou.

Pedagog katedry režie pražské FAMU Sláma je úspěšným režisérem. Za Divoké včely (2001) získal první ceny na festivalech v Rotterdamu a San Francisku, Štěstí (2005) má Českého lva za nejlepší film, režii, scénář, kameru, hlavní ženský herecký výkon, vedlejší ženský herecký výkon a hlavní mužský herecký výkon i první cenu z festivalu v San Sebastianu. Následující Venkovský učitel (2008) obdržel Českého lva za nejlepší scénář a vedlejší ženský herecký výkon, oceněn byl na filmovém festivalu v Benátkách.

kse ptd

Podíl.
Exit mobile version