Události, komentáře: Rok vlády Roberta Fica (zdroj: ČT24)

Ficova vláda Slovensku za rok nepřinesla nic moc dobrého, řekl v Událostech, komentářích europoslanec Ondřej Kolář (TOP 09) v souvislosti s ročním výročím slovenského premiéra Roberta Fica (Smer) v úřadu. Podle europoslance Filipa Turka (za Přísahu a Motoristy sobě) je potřeba se dívat na to, co Fico reálně dělá – Slovensko pomáhá Ukrajině, je členem NATO a vyzbrojuje armádu. Europoslankyně Danuše Nerudová (STAN) zmínila, že Fico před volbami sliboval modré z nebe, což se nestalo. Poslanec Radek Koten (SPD) míní, že Fico dělá, co slíbil – reálnou politiku pro Slováky.

Přesně před rokem se na Slovensku ujal moci nový kabinet premiéra Roberta Fica. Vláda od té doby učinila řadu kontroverzních kroků, zrušila například elitní Úřad speciální prokuratury (ÚSP). Přijala také nový zákon o Slovenské televizi a rozhlasu (STVR) či zasáhla do vedení některých kulturních organizací. To vyvolalo protesty a prohloubilo rozdělení slovenské společnosti.

Podle Koláře je Slovensko nervóznější. „Žije ve vypjaté atmosféře, které určitě nepomohl atentát na premiéra. Žije ve společnosti, která je rozdělená,“ zhodnotil Kolář s tím, že jde také o stát, kterým si jeho partneři nemohou být jisti. „Vydal se po podobné trajektorii jako Maďarsko, kdy ‚nedrží basu‘ se zbytkem spojenců,“ podotkl a dodal, že se země chová nepředvídatelně.

Podle něj ale Fico dělá takovou politiku, kterou lidé chtějí, aby dělal a byl zvolen v demokratických volbách. Poukázal nicméně na to, že na Slovensku se nežije nejlépe a mladí lidé ze země odcházejí.

Turek podotkl, že podle něj na Slovensku vyhrál zdravější rozum, než byla současná opozice. Je podle něj potřeba se podívat, co se reálně na Slovensku děje a jak se Fico chová. „Jsou v NATO, bezpečnostní americko-slovenskou smlouvu podepsali dříve než my, armádu vyzbrojují pomocí Američanů a dalších a humanitární pomoc na Ukrajinu poskytují,“ dodal s tím, že také Ukrajině prodali houfnice či poskytli odminovávací systémy. V souvislosti s kritikou Prahy zmínil, že Slovensko mělo v historii už dost poučování od mocného souseda.

Nerudová: Nejlepší přítel má poskytovat zpětnou vazbu

Nerudová v této souvislosti zmínila, že Česko je pro Slovensko nejbližší zemí. „Slovensko není Fico. Byť máme trochu jiný pohled na zahraniční politiku, máme stejný pohled na další politiky a kdo jiný než nejlepší přítel by měl v kritických momentech poskytovat zpětnou vazbu a říkat, že něco není v pořádku,“ míní.

Podle ní je země rozdělená, přičemž Fico sliboval před volbami „modré z nebe, to se ale nestalo“. Zvyšoval daně, aby snížil schodek a kvalita života se zhoršuje, upozornila Nerudová. Podle ní je nejhorší odliv mladých lidí, kteří se nechtějí vracet.

Koten naopak řekl, že Slováci měli dost minulé vlády, kdy například bylo možné zavřít policejního prezidenta či střílet do demonstrantů gumovými projektily. Před rokem podle něj zvolili politika, který slíbil, že bude dělat „reálnou politiku pro Slováky, nikoliv vazalskou politiku v zájmu většího celku.“

„Fico dělá, co slíbil. Omezil nelegální migraci přes Slovensko. Záchyty po nástupu jeho vlády jsou daleko menší i na českém území. To, co začal dělat pro Slováky, je evidentní,“ hodnotil s tím, že Fico se snaží také konsolidovat veřejné finance.

Podíl.
Exit mobile version