Aktual.: 4.10.2024 14:34

Praha – Premiér Petr Fiala (ODS) dnes odeslal na Pražský hrad návrh na jmenování Lukáše Vlčka (STAN) ministrem průmyslu a obchodu a Petra Kulhánka (za STAN) ministrem pro místní rozvoj. ČTK to sdělila mluvčí kabinetu Lucie Ješátková. Prezident Petr Pavel by podle dřívějšího vyjádření předsedy vlády mohl nové ministry jmenovat v úterý dopoledne. Hrad informoval, že Pavel předtím přijme Vlčka a Kulhánka v pondělí odpoledne.

Poslanec Vlček by měl ve vládě nahradit Jozefa Síkelu (STAN), který je na odchodu do Evropské komise. Má v ní zastávat portfolio mezinárodního partnerství. Končící hejtman Karlovarského kraje Kulhánek bude nástupcem Ivana Bartoše (Piráti). Piráti kvůli jeho odvolání opustili vládu, ministerstvo pak na základě koaliční dohody připadlo Starostům a nezávislým (STAN).

Kancelář prezidenta republiky (KPR) v tiskové zprávě uvedla, že Pavel návrhy na jmenování dvojice ministrů již obdržel. „Navržené kandidáty přijme v pondělí, Lukáše Vlčka od 16:30 a Petra Kulhánka od 17:30,“ informovala prezidentská kancelář.

Pavel obdržel také demisi ministra pro legislativu Michala Šalomouna (za Piráty), který končí v souvislosti s odchodem Pirátů do opozice. Vláda nebude jeho funkci obsazovat, agendu přebere ministr spravedlnosti. „Prezident demisi přijme v pondělí 7. října, a to na návrh předsedy vlády ke dni 11. října,“ uvedl Hrad.

Demisi tento týden podal i šéf diplomacie Jan Lipavský, který současně s tím vystoupil kvůli názorovému rozchodu z pirátské strany. Po rozhovoru s Fialou vzal rezignaci zpět a ve vládě bude pokračovat.

Kulhánek hned po jmenování vyjede do regionů po záplavách, o digitalizaci jedná

Petr Kulhánek se chystá vyjet do povodněmi zasažených krajů hned po svém jmenování, které je naplánováno na úterý. O digitalizaci stavebního řízení bude s ministrem dopravy Martinem Kupkou (ODS) a ministrem práce a sociálních věcí Marianem Jurečkou (KDU-ČSL), kteří převzali část kompetencí po odvolaném Ivanu Bartošovi (Piráti), jednat ještě dnes. Novinářům to řekl po zhruba čtyřicetiminutové schůzce s premiérem Fialou.

Předsedovi vlády představil své priority. „Kryjí se s tím, co požaduje,“ konstatoval. Premiér už uvedl, že ministr by se měl věnovat obnově povodněmi zasažených regionů, funkčnosti stavebního řízení a zrychlení dostupnosti bydlení.

Kulhánek zatím staví tým, který by si na ministerstvo chtěl přivést. Neví, kdy plně přebere problematickou digitalizaci stavebního řízení. Zřejmě se tak podle něj stane 16. října, kdy má Kupka seznámit kabinet s harmonogramem změn v digitalizaci stavebního řízení. Prezentovat podrobný plán pro zhruba roční mandát ohraničený sněmovními volbami plánuje končící hejtman Karlovarského kraje po svém jmenování.

Podíl.