Komerční prezentace Aktual.: 9.10.2024 17:21

Praha – Česko a Polsko jsou skuteční spojenci, kteří mají podobné postoje na celou řadu otázek, řekl premiér Petr Fiala (ODS) novinářům po dnešním společném jednání vlád obou zemí v Praze. Vzájemné vztahy označil za úzké a přátelské. Země se dnes shodly například na urychleném dokončení jednání o smlouvě o přeshraniční spolupráci záchranných složek, uvedl. Česko a Polsko chtějí nastavit ještě přímější komunikaci při živelních pohromách.

Dnešní setkání s ministry vlády Donalda Tuska ve Strakově akademii a Lichtenštejnském paláci v Praze bylo rozsahem dosud největší mezivládní konzultací obou zemí, řekl Fiala. „Účastnilo se 26 členů vlád obou zemí, což svědčí o zájmu a o tom, že máme společná témata a chceme je společně řešit,“ uvedl. ČR a Polsko se podle něj dívají podobně na řadu otázek v EU i globálním prostředí a jsou skutečnými spojenci.

Kromě snahy sladit postoje se dnes hovořilo i o bilaterálních otázkách. Diskuse se týkaly nedávných povodní, které zasáhly ČR i Polsko. Tusk je označil za největší test toho, zda je přátelství skutečné, nebo jde jen o proklamace. „Musím říct, že jsme spolupracovali velice seriózně a s důvěrou a díky tomu jsme zmírnili následky,“ uvedl.

Podle Fialy se rozhovory týkaly také migrace či pomoci Ukrajině. Obě země jsou v otázce ruské invaze jasnými spojenci v rozhodné podpoře Ukrajiny proti ruskému agresorovi, zdůraznil Fiala. Tusk také vyzdvihl témata jaderné energetiky či turistického ruchu. Češi jsou podle něj nejvíce vítanými hosty na polském území. Doufá v to, že jich příští rok v létě přijede ještě víc než letos.

Česko a Polsko chtějí nastavit ještě přímější komunikaci při živelních pohromách

Česko a Polsko budou vyhodnocovat reakci na nedávné povodně, chtějí nastavit ještě přímější formu komunikace při živelních pohromách. Po dnešních česko-polských mezivládních konzultacích v Praze to řekl český premiér Petr Fiala (ODS). Polsko patřilo vedle Česka k zemím střední Evropy, v nichž způsobily povodně z poloviny září největší následky.

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová v září na schůzce s premiéry zasažených zemí oznámila, že budou moci zjednodušeným způsobem využít deset miliard eur (přes 250 miliard Kč) z unijního fondu soudržnosti. Fiala dnes Tuskovi poděkoval za jeho iniciativu.

„Budeme s polskou stranou společně vyhodnocovat to, co fungovalo, co třeba méně, a zlepšovat spolupráci ve prospěch regionů na obou stranách hranice,“ uvedl předseda české vlády. „Chceme nastavit ještě přímější formu komunikace a přeposílání informací pro případ živelních pohrom. Krizový systém funguje už teď velmi dobře, ale samozřejmě ho můžeme ještě vylepšit,“ dodal.

Česko by se podle premiéra mělo rychle posunout ve výstavbě přehrady v Nových Heřminovech na Bruntálsku, která má před povodněmi výrazně ochránit Krnov, Opavu a další obce na řece Opavě. Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) v úterý zopakoval, že se nádrž začne stavět v roce 2027, a pokud se příprava podaří urychlit, tak možná i o rok dříve.

Česko-polská komise se bude věnovat posilování odolnosti krajiny proti povodním. Česko zároveň pracuje na opravě a obnově čistíren odpadních vod, které byly záplavami poškozeny. K některým opravám je ještě potřeba získat potřebné technologie, což nějakou dobu trvá, uvedl Fiala. „Nejde o čističky, které by se týkaly průmyslových areálů, vesměs jde o čističky, které jsou napojeny na městské odpadní vody,“ dodal.

Tusk poděkoval Česku za vzornou spolupráci. „Kritické situace jsou nejlepší zkouškou, abychom prověřili, zda přátelství je opravdové, nebo je to jen diplomatický slogan,“ řekl. Díky kooperaci se podařilo zmenšit následky povodní na obou stranách hranice, míní. Poděkoval také pilotům českých vrtulníků, kteří se zúčastnili záchranných akcí v Polsku. Zapojila se do nich česká vrtulníková jednotka Heli Unit. Polsko chce co nejlépe využít evropské peníze nejen na rekonstrukci, ale také na instalaci protipovodňových opatření.

Tusk v úterý uvedl, že mezi devíti oběťmi zářijových povodní v Polsku je patrně také česká občanka, jež nejspíše zahynula ještě na české straně. Podle českých úřadů měly záplavy v Česku pět obětí a několik dalších osob se stále pohřešuje.

Polský prezident Andrzej Duda v září uvedl, že společně s českým prezidentem Petrem Pavlem plánují expertní konferenci k lepší ochraně pohraniční oblasti před velkou vodou. Podle Dudy by v hraničním regionu měly vyrůst bariéry bránící v rozlití řek. O spolupráci na těchto projektech dnes hovořil i Tusk.

Černochová s polským protějškem jednala o podpoře Ukrajiny

O podpoře Ukrajiny či obranně-průmyslové spolupráci dnes v Praze při česko-polských vládních konzultacích jednali ministryně obrany Jana Černochová (ODS) a její polský protějšek Wladyslaw Kosiniak-Kamysz. Ministerstvo obrany to dnes sdělilo v tiskové zprávě. Tématem bilaterální schůzky byla také spolupráce v Severoatlantické alianci či Evropské unii.

Podle ministerstva jsou mezi Českem a Polskem úzké vazby mimo jiné mezi speciálními silami, výsadkovým vojskem, Vojenskou policií či v logistice obou armád. Dva vrtulníky z české jednotky Heli Unit se například nedávno podíleli na záchranných akcí při povodních v Polsku.

Šéfové resortů obrany jednali také o ruské agresi proti Ukrajině. „Oceňuji obrovskou roli Polska v podpoře Ukrajiny. V logistice, výcviku a dodávkách vojenského materiálu,“ uvedla Černochová. Obrannou spolupráci mezi Českem a Polskem považuje ministryně za významný aspekt dvoustranných vztahů. „Existuje potenciál k jejímu prohloubení zejména v oblasti výroby vojenských vozidel, modernizace letectva a výroby munice,“ dodala Černochová.

Podíl.
Exit mobile version