Komerční prezentace Aktualizace: 28.06.2024 13:46

Praha – Česko a Ukrajina podepíší bezpečnostní dohodu ve čtvrtek 18. července na summitu Evropského politického společenství v Londýně. Na síti X to dnes oznámil premiér Petr Fiala (ODS). S ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským se ve čtvrtek shodli na tom, že obě strany dokončí jednání o textu dohody před summitem Severoatlantické aliance (NATO) ve Washingtonu, který se koná druhý červencový týden.

O bezpečnostní dohodě hovořil už prezident Petr Pavel v dubnu po summitu iniciativy Trojmoří ve Vilniusu. Řekl tehdy, že by mohla být uzavřena v květnu nebo červnu. Text dohody se nicméně stále finalizuje.

Kyjev podle ukrajinské prezidentské kanceláře dosud uzavřel 19 takových bilaterálních dohod, několik dalších plánuje podepsat v následujících měsících. Učinil tak například se Spojenými státy, s Británií, Německem, Francií nebo Itálií. Téměř jistě ještě do summitu NATO ji podle premiéra Donalda Tuska s Ukrajinou podepíše také Polsko.

Dohodu, která slibuje pokračování vojenské i další pomoci Kyjevu, který se už před dva roky brání ruské agresi, podepsala Ukrajina ve čtvrtek i s celou Evropskou unií. Shrnuje dosavadní rozsah závazků EU směrem k podpoře Kyjeva. Bezpečnostní záruky se týkají několika oblastí, včetně poskytování další vojenské pomoci, zejména munice a protivzdušné obrany. Dohoda ale řeší například i výcvik ukrajinských vojáků, spolupráci v obranném průmyslu či pomoc Ukrajině s odminováním. Dokument rovněž zdůrazňuje pokračování Ukrajiny v reformách na cestě do EU.

Podíl.
Exit mobile version