„Síla dokumentárních filmů je v tom, že nám můžou zprostředkovat jinou zkušenost,“ říká ředitel festivalu Ji.hlava Marek Hovorka. Mezinárodní přehlídka dokumentů promítne více než tři sta „zprostředkovatelů“. Letošní ročník otevře 25. října slovenský snímek Prezidentka o Zuzaně Čaputové. Z české tvorby program nabídne například nový počin Filipa Remundy o nacionalistovi ze Sibiře. Svůj pohled na dokumentární tvorbu proberou s diváky i zahraniční hosté, například americká dokumentaristka a filmařka Kirsten Johnsonová nebo španělský provokatér Alberto Serra.

Zahajovací film Prezidentka natočil slovenský režisér Marek Šulík. Časosběrný snímek zachycuje pět let Zuzany Čaputové v čele Slovenska, nahlíží do jejího veřejného i soukromého života.

„Dlouhodobě platí, že slovenský film je velmi silný, zvláště v dokumentární nebo hybridní podobě. Letos kromě pozoruhodné Prezidentky uvidíme novinku Petera Kerekese Je to ve hvězdách o italské věštkyni, která radí lidem, jak žít lépe. Přijede i do Jihlavy, ale prý nechce mimo svou kancelář lidem radit. Také uvidíme film Šedá zóna mladé režisérky Daniely Meressy Rusnokové o předčasně narozených dětech,“ doplnil ředitel Ji.hlavy Marek Hovorka. 

Je shoda okolností, že slovenské kinematografii se věnuje i letošní retrospektiva. Pod názvem Máme svoj film! zhodnotí filmovou produkci Slovenského štátu z doby druhé světové války a těsně po ní.

České filmy od Remundy i studentů

Divácky vděčná bývá sekce Česká radost zaměřená na tuzemské počiny. „Jsme velmi zvědaví, jaké reakce například vyvolá nový film Filipa Remundy Štěstí a dobro všem, který natočil kdesi na Sibiři. Držitelka studentského Oscara Marie Dvořáková přiváží portrét o fotografce Marii Tomanové, která prorazila v New Yorku. Anebo režisér Marin Páv ve filmu Dajori sleduje boj za důstojný život romské rodiny,“ zmínil některé z titulů Hovorka.

Z dokumentu Filipa Remundy Štěstí a dobro všem

Festival dává prostor rovněž českým studentským filmům. Letos v sekci Studentstvo uvádí snímky natočené v koprodukci ČT.

Korida ve Španělsku, zastávka v Rize, léčebna v Belgii

Podstatná vedle filmů je podle Hovorky na Ji.hlavě také možnost setkání s tvůrci, navíc těmi, kteří se účastní i renomovaných přehlídek, jako jsou ty v Cannes nebo San Sebastianu. „Mluvím o španělské hvězdě, provokatérovi Albertu Serrovi, který přiváží nový film Osamocená odpoledne o slavném toreadorovi a přibližuje v něm trochu drsným způsobem, jak vypadá korida. Věřím, že právě to, že bude Albert Serra v Jihlavě, umožní velmi zajímavou diskusi na toto téma,“ předpokládá Hovorka.

Přijede také americká dokumentaristka a kameramanka Kirsten Johnsonová, která mimo jiné natočila letošní festivalovou znělku. Přiváží svůj film Smrt Dicka Johnsona, v němž zaznamenala sklonek života svého otce. „Inscenuje možné podoby toho, jak zemře, je to způsob, jak se zasmát tomu, že všichni jsme koneční,“ podotýká Hovorka. Do Jihlavy míří také třeba představitel tchajwanské nové vlny Tsai Ming-liang nebo italský, ale v USA žijící režisér Roberto Minervini.

Marek Hovorka představuje program festivalu Ji.hlava (zdroj: ČT24)

Další zahraniční témata současných dokumentů reflektuje soutěžní sekce Opus Bonum. „Přináší například snímek Nejsem s tebou, což je pohled do psychiatrické léčebny v Belgii, nebo snímek Konečná – zajímavé meditativní zastavení v Rize na jedné konečné zastávce, kde lidé čekají na tramvaje a autobusy. Je to pro mě obraz východní Evropy, jako bychom stále na něco čekali,“ doplnil Hovorka. 

Prodloužení festivalu pomohlo debutům i ubytování

V osmadvacátém ročníku se festival prodlužuje, poprvé potrvá deset dní. Počet snímků v programu zůstává přibližně stejný jako jiné roky, pořadatelům ale prodloužení umožnilo vrátit sekci První světla zaměřenou na debuty a druhé filmy. „V ten čas (režiséři) bojují o svou pozici, jestli budou pokračovat, jestli je to bude bavit, a zároveň vnášejí do kinematografie nové nápady, novou energii, takže je zajímavé srovnat jejich filmy s filmy už etablovaných autorů,“ míní Hovorka.

Pořadatele k „natažení“ festivalu vedly i praktické důvody, například lepší dostupnost ubytování pro návštěvníky. „Před rokem to vypadalo tak, že třicet kilometrů kolem Jihlavy byla většina kapacit obsazená a shuttle spoje jezdily sem a tam a bylo to pro diváky velmi nekomfortní. Prodloužení velmi pomohlo, většina bydlí v Jihlavě nebo těsně za Jihlavou. Také máme mnohem více internátů nebo škol. Takže kdokoliv by se chtěl teď rozhodnout a přijet do Jihlavy, tak může,“ zve Hovorka.

Na dokumenty mohou lidé v Jihlavě zajít až do 3. listopadu. 

Podíl.
Exit mobile version