Komerční prezentace Aktual.: 11.10.2024 13:28

Pardubice – Osmiletý valach Godfrey je favoritem na vítězství v 134. ročníku Velké pardubické. Jezdec Jan Faltejsek může v neděli díky němu dosáhnout už na sedmé vítězství v nejslavnějším překážkovém dostihu v Česku. Loni triumfoval v sedle Sacamira, který letos kvůli zranění nestartuje. Jako jediný z minulých vítězů Velké pardubické poběží šampion z roku 2021 Talent, který se zde ve třinácti letech rozloučí s dostihovou kariérou.

Godfrey vyhrál květnový první kvalifikační dostih. Od té doby nezávodil, trenér Dalibor Török ho záměrně šetřil, aby snížil riziko zranění. Sázková kancelář Tipsport měla dnes ve 13:00 na Godfreyův triumf vypsaný kurz 3,85 k jedné.

Druhým největším favoritem je podle bookmakerů jeden ze zahraničních koní, irský Coko Beach. Devítiletý bělouš na dostizích prokazuje kvalitu, kterou dlouho žádný zahraniční účastník Velké pardubické neměl. Na specifickém pardubickém závodišti ale poběží poprvé, i když má s cross country zkušenosti z Irska. Pokud by v neděli triumfoval, stal by se prvním zahraničním vítězem Velké pardubické od triumfu It’s a Snipa v roce 1995.

V listině vítězů je z letošních účastníků zapsaný jenom veterán Talent. Třináctiletý ryzák, který v minulých dvou ročnících obsadil druhou příčku, se chystá na poslední Velkou pardubickou. V jeho sedle bude žokej Jan Kratochvíl, který před sedmi lety slavná dostih vyhrál v sedle No Time to Lose.

Talentova trenérka Hana Kabelková do dostihu posílá ještě jednoho třináctiletého koně, loni třetího Stara. Také on se bude na Velké pardubické s dostihy loučit. Třetím želízkem v ohni této trenérky bude devítiletý Del Rey.

Po čtyřiadvaceti letech nebude na startu žádný svěřenec Josefa Váni staršího, ikony pardubické steeplechase, kterou vyhrál osmkrát jako jezdec a jedenáctkrát jako trenér. V sezoně připravoval na Velkou Chelmsforda, který vyhrál třetí kvalifikaci. Do vrcholného dostihu sezony ale kvůli zranění nastoupit nemůže.

Rodinu Váňových zastupuje jen Josef Váňa mladší se Santa Klarou, jedinou klisnou na startu letošního ročníku. Pojede ji trojnásobný vítěz Velké pardubické Josef Bartoš.

Na startu 134. ročníku Velké pardubické by mělo být šestnáct koní. Dostih na 6900 metrů odstartuje v neděli v 16 hodin. Ti nejlepší si rozdělí celkovou dotaci pět milionů korun.

Startovní listina 134. Velké pardubické se Slavia pojišťovnou (6900 m, dotace 5 mil. korun):

1. Coko Beach (ž. Keith Michael Donoghue, stáj Gigginstown House Stud), 2. Jeremy Pass (am. Teddy Davies, Joy Slater), 3. Streets of Doyen (ž. Ben Harvey, Ergo Ventures Limited), 4. Argano (ž. Martin Liška, Marek Šimák), 5. Zataro (ž. James Best, Ramzová SK), 6. Sexy Lord (ž. Jaroslav Myška, HC Amphora-Hora), 7. Del Rey (ž. Jakub Kocman, D.V.P Kopálek CZ), 8. Godfrey (ž. Jan Faltejsek, DS Pegas), 9. Her Him (Lenka Neprašová, Ivana Porkátová), 10. Talent (ž. Jan Kratochvíl, DS Kabelkovi), 11. Star (ž. Ondřej Velek, MPL Racing CZ), 12. High in the Sky (Daniel Vyhnálek, DS Pegas), 13. Dulcar de Sivola (ž. Thomas Beaurain, Lokotrans), 14. Santa Klara (ž. Josef Bartoš, Scuderia Aichner SRL), 15. Player (ž. Marcel Novák, Nýznerov), 16. Lombargini (ž. Jan Odložil, EŽ Praha a. s.).

Výběr kurzů na vítězství k 11. říjnu:

Tipsport: Godfrey 3,85:1, Coko Beach 5:1, Sexy Lord 7,77:1, Santa Klara 8,50:1, Dulcar De Sivola 10:1, Star a Talent oba 15:1.

Fortuna: Godfrey 4:1, Coko Beach 5:1, Sexy Lord a Santa Klara oba 8:1, Dulcar De Sivola 11:1, Star a Talent oba 13:1.

Podíl.
Exit mobile version