Komerční prezentace Aktual.: 17.10.2024 11:54

Austin (USA) – Mistrovství světa formule 1 vstoupí víkendovou Velkou cenou USA v Austinu do závěrečné čtvrtiny. V ní bude vrcholit boj o titul mezi úřadujícím šampionem Maxem Verstappenem z Red Bullu a Landem Norrisem z McLarenu. Verstappen má před zbývajícími šesti závody náskok 52 bodů, v lepší formě ale v poslední době jezdil britský vyzyvatel. Norrisovi by mohl v Texasu pomoci i speciálně bodovaný sprint.

Čtyřiadvacetiletý Norris zaútočí na čtvrté vítězství v sezoně a druhé za sebou. Pokusí se navázat na triumf ze Singapuru, kde porazil před čtyřmi týdny druhého Verstappena o více než 20 sekund. Do konce šampionátu je ve hře 180 bodů. Vedle šesti hlavních závodů s 25 body za výhru a prémiovými body za nejrychlejší kolo jsou na programu také tři sprinty. První z nich se pojede právě v Austinu.

„Příští dva měsíce budou neuvěřitelně náročné, ale také vzrušující. Jsem připravený sednout zpět do auta a ukázat v Texasu, co umíme,“ řekl Norris, který se pokusí skončit popáté v řadě lépe než Verstappen.

Trojnásobný světový šampion Verstappen, který na konci září oslavil 27. narozeniny, vyhrál zatím všechny tři sprinty v sezoně. Od posledního triumfu v Rakousku se ale situace změnila. Zatímco McLaren zrychlil, Red Bull začal ztrácet. Rodák z Hasseltu čeká na vítězství osm závodů a jeho tým přišel i o vedení v Poháru konstruktérů. Na McLaren nyní ztrácí 41 bodů.

Verstappen doufá, že Red Bullu pomohla čtyřtýdenní přestávka. V Austinu zaútočí na čtvrté vítězství po sobě, vloni zde vedle závodu triumfoval právě i ve sprintu.

„Měli jsme teď pár týdnů bez závodění a získali čas, abychom se podívali na naše problémy. Tvrdě jsme pracovali, abychom předvedli v USA to nejlepší. Udělali jsme na autě pár změn a snad nám bude díky nim okruh lépe sedět. Uvidíme na trati, jak budeme konkurenceschopní,“ uvedl Verstappen.

Vedle McLarenu si Red Bull musí dát pozor i na Ferrari, před nímž má v Poháru konstruktérů náskok 34 bodů. Do boje o titul se stále může zapojit jezdec italské stáje Charles Leclerc. Monacký pilot ale ztrácí na lídra 86 bodů.

„Od Singapuru jsme pracovali na dalším zlepšení. Věříme, že okruh v Austinu a jeho vysokorychlostní zatáčky pro nás budou cenným testem,“ podotkl šéf týmu Frédérick Vasseur.

Návrat do F1 čeká dvaadvacetiletého Novozélanďana Liama Lawsona, který po Singapuru nahradil v týmu Racing Bulls Australana Daniela Ricciarda. Thajský jezdec Alexander Albon z Williamsu absolvuje jubilejní 100. start.

Velká cena USA začne pátečním tréninkem, po němž bude následovat od 23:30 SELČ kvalifikace na sprint. Ten se uskuteční v sobotu od 20:00, o čtyři hodiny později se pojede kvalifikace na hlavní závod. Nedělní Grand Prix odstartuje v 21 hodin SELČ.

Podíl.
Exit mobile version