Horizont ČT24: Skandál okolo někdejšího šéfa Abercrombie & Fitch (zdroj: ČT24)

Bývalý ředitel jedné z největších módních značek Abercrombie & Fitch Mike Jeffries skončil v poutech. Spolu s ním zadržely americké úřady i jeho životního partnera Matthewa Smithe a spolupracovníka Jamese Jacobsona. Federální žalobce je viní z toho, že pomocí násilí, podvodů a nátlaku sexuálně zneužívali desítky zranitelných mladých mužů.

Reklamy Abercrombie & Fitch opakovaně čelily kritice, že se snaží módu sexualizovat. Docházelo k tomu v době, kdy v čele společnosti stál právě Jeffries. Ten nyní společně s dalšími čelí obvinění z toho, že se v letech 2008 až 2015 dopouštěl znásilnění, kuplířství, nátlaku, podvodu, převaděčství a dalších zločinů.

Jako ředitel společnosti měl Jeffries podle obžaloby pověřovat lidi, kteří pro něj a jeho přítele Smithe pracovali, aby obstarávali sexuální partnery – často nedobrovolné. „Přiměli tyto muže uvěřit, že pokud se těchto sexuálních akcí zúčastní, pomůže jim to získat místo modela u Abercrombie nebo jinak zlepšit jejich kariéru,“ popsal státní zástupce okresu východní New York Breon Peace.

Podle žalobce Smith a Jeffries zaměstnávali utajený personál, který jim „sexuální večírky“ organizoval. Spoluobviněný Jacobson měl vybírat mladé muže nejen v USA, ale i v zahraničí, následně je pak ke dvojici partnerů dopravovat. Obžaloba tvrdí, že svým obětem pak podávali alkohol a drogy, nutili je také podepisovat slib mlčenlivosti.

„Jeffries a Smith buď přikazovali ostatním, nebo osobně injekčně podávali mužům látky na povzbuzení erekce za účelem jejich zapojení do sexuálního styku, pokud se ho nebyli schopni nebo ochotni zúčastnit,“ dodal státní zástupce Peace.

Dokument s oběťmi

Jeffriesův obhájce Brian Bieber prozatím konkrétní odpověď nesdělil. „Na všechna obvinění detailně odpovíme ve chvíli, kdy bude zveřejněno přesné znění žaloby a bude na to vhodná doba,“ uvedl. Dodal, že prohlášení učiní u soudu, nikoliv skrze média.

Žaloba zatím poskytla patnáct svědků, tvrdí však, že postižených jsou desítky. Někteří z nich už před rokem anonymně vypovídali pro dokumentární pořad The Abercrombie Guys: The Dark Side of Cool stanice BBC. Právě tento dokument měl pobídnout úřady, aby ve věci zakročily.

„Byl jsem jen tělem, které někomu předložili, aby si s ním dělal, co uzná za vhodné,“ řekl jeden z aktérů dokumentu. Podle Peace „mocní jedinci“ příliš zneužívali pro své sexuální potěšení mladé lidi s nedostatečnými zdroji a se sny o budoucnosti v módním nebo zábavním průmyslu.

Jeffriesovi, Smithovi a Jacobsonovi teď za řadu obvinění hrozí až doživotní tresty. Jejich oběti je navíc mohou zažalovat i u civilních soudů.

Podíl.