Aktualizace: 14.06.2024 12:52

Příbram – Hornické muzeum Příbram dnes u uranového dolu Bytíz zpřístupnilo venkovní expozici o hrdinech protinacistického odboje, kteří skončili ve vězeňských uranových táborech na Příbramsku. Zahrnuje přes 20 panelů s česko-anglickými texty a QR kódy. Návštěvníci se seznámí s pohnutými osudy letců, příslušníků pozemního vojska i účastníků domácího odboje, z nichž někteří ve vězeňských táborech i zahynuli. Zároveň začíná obnova celého areálu, jehož výsledkem bude mimo jiné nová audiovizuální expozice, řekl ČTK ředitel muzea Josef Velf.

„Stavba bude hotová do konce příštího roku, následující rok expozice a koncem roku 2026 nebo začátkem roku 2027 by následovalo otevření celého areálu,“ uvedl Velfl. Expozice má být ve stylu takzvaného posledního pracovního dne a doplní ji interaktivní a multimediální prvky. Návštěvníkům nabídne pohled na historii uranového hornictví na Příbramsku.

Zatím mají v areálu k dispozici venkovní výstavu, v jejíž úvodní části je popsaná historie uranového hornictví a zvlášť uranového dolu Bytíz. Na dalších panelech jsou stručné životopisy 20 nejvýznamnějších účastníků protinacistického odboje. Návštěvníci se seznámí třeba s osudem československého válečného stíhače generála Františka Chábery, dalšího známého válečného veterána generála Tomáše Sedláčka, ale i řady dalších. „Ozvala se nám díky informacím na našem webu vnučka jednoho z letců Sylvestra Müllera, který byl mechanikem u 312. stíhací perutě, že se konečně dozvěděla, kde skončil její dědeček, a chystá se sem z Anglie vypravit,“ dodal Velfl.

Středočeský kraj získal průmyslový areál od státního podniku Diamo. Hornické muzeum, které je příspěvkovou organizací kraje, se snaží o proměnu areálu v návštěvnický provoz od konce roku 2017. Řemeslníci například opravili střechy a elektroinstalaci. Nově zahájená celková rekonstrukce má zahrnovat kromě opravy budovy turbokompresorovny také vytvoření zázemí pro návštěvníky i zaměstnance včetně prostor pro pokladny a prodej suvenýrů. Součástí bude vybudování příjezdové komunikace a parkoviště pro návštěvníky muzea. Areál pro veřejnost nebude uzavřený, nadále budou možné prohlídky vybraných objektů po předchozím objednání.

Bytíz je s hloubkou 1504 metrů třetím nejhlubším dolem v ČR. Fungoval mezi lety 1955 až 1991. Příbramské uranové ložisko se zapsalo s 36 procenty celostátního objemu těžby uranu do dějin československého i mezinárodního hornictví a zařadilo ČR mezi hlavní těžaře uranu na světě. Jeho historie je však spojena se zneužitím práce politických vězňů komunistického režimu v 50. letech.

 

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.