Evropská komise (EK) vyměřila pokutu 48,7 milionu eur (1,2 miliardy korun) Českým dráhám (ČD) a rakouské železniční společnosti ÖBB za to, že uzavřely tajnou dohodu o použitých osobních železničních vagonech, která poškozovala českého dopravce RegioJet. Obě společnosti porušily antimonopolní pravidla EU, uvedla Komise. ČD s rozhodnutím EK nesouhlasí, RegioJet údajně nepoškodily.

„ČD a ÖBB zajišťují železniční přepravu osob v České republice a Rakousku. V roce 2011 vstoupil na trh dálkové železniční osobní dopravy v Česku RegioJet. V konkurenci ČD a ÖBB vsadil RegioJet z velké části na ojeté vagony,“ popsala unijní exekutiva.

Komise zjistila, že mezi lety 2012 a 2016 se České dráhy a ÖBB účastnily kolektivního bojkotu, jehož cílem bylo udržet si své postavení na trhu a bránit rozšíření společnosti RegioJet v Česku i na trase mezi Prahou a Vídní. Obě firmy podle komise koordinovaly své kroky související s použitými vozy ÖBB pro dálkovou osobní dopravu, aby zabránily jejich nákupu RegioJetu.

Unijní exekutiva poznamenala, že rakouský dopravce s komisí spolupracoval, a proto mu byla pokuta snížena o 45 procent – musí tedy zaplatit 16,712 milionu eur (421,7 milionu korun). Pokuta pro České dráhy činí 31,94 milionu eur (790,9 milionu korun). Při stanovení výše pokut vzala komise v úvahu více faktorů, včetně závažné povahy protiprávního jednání, jeho zeměpisného rozsahu a doby trvání.

ČD: Výsledky rozhodnutí jsou právně vadné

České dráhy uvedly, že odmítají, že by docházelo k zásahům do obchodu s použitými železničními vozy dopravce ÖBB. Ty podle ČD byly průběžně prodávány různým společnostem, a to vždy na tržním principu za nejvyšší nabízenou cenu. Národní dopravce dodal, že „prověřování a vyšetřování celé věci trvá již více než osm let a je patrná snaha po tak dlouhém šetření někoho potrestat“.

Podle ČD jsou výsledky rozhodnutí právně vadné, přehlížejí podstatné důkazy a nereflektují skutečný stav dané věci. Společnost se proti němu bude bránit u soudních orgánů EU. Je také přesvědčena, že „Evropská komise nevzala v úvahu všechny relevantní skutečnosti, včetně toho, že České dráhy reálně nepožívaly žádného preferenčního zacházení při nákupech použitých vozidel“.

České dráhy zdůraznily, že jsou připraveny čelit finančnímu dopadu uložené pokuty, aniž by to mělo negativní dopad na jejich hospodaření. Na uloženou pokutu je totiž vytvořena finanční rezerva.

Podíl.