Komerční prezentace Aktual.: 2.10.2024 18:56

Praha/Brusel – Evropská komise odložila o rok nařízení o odlesňování, informoval dnes na síti X český ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL). Výborný už dříve žádal o posunutí účinnosti, protože podle něj nařízení nebylo dostatečně připravené a firmám chyběly informace. Cílem nařízení je snížit příspěvek EU k celosvětovému odlesňování a znehodnocování lesů, v Česku ovlivní tisíce firem. Pro odklad účinnosti bylo asi 20 států ze současné sedmadvacítky. Nevládní organizace odložení vítají, například Zemědělský svaz ČR ale vnímá odklad jako nedostatečný. Návrh komise musí schválit Evropský parlament a Rada EU.

„Jsem rád, že se nám spolu s kolegy z dalších zemí podařilo EK (Evropskou komisi) přesvědčit, že systém v tuto chvíli není připravený na spuštění a řadu podnikatelů by dostal do nejisté situace a přinesl obrovskou byrokracii,“ napsal Výborný.

Už dříve poukazoval například na to, že systém, do kterého měly podniky vyplňovat údaje, plánovala komise spustit necelý měsíc předem. Česko také dosud nevědělo, do jaké kategorie zemí s rizikem odlesňování patří, podle úrovní se přitom měl odvíjet počet kontrol i další administrativa.

Velké a střední firmy měly plnit požadavky nařízení od letošního 30. prosince, malé firmy a mikropodniky od 30. června 2025. Obavy z nadměrné byrokracie, zvýšených nákladů nebo komplikací u dodávek hovězího masa, čokolády i dalších potravin vyjádřili také zemědělci, obchodníci a potravináři.

Agrární komora ČR na dotaz ČTK uvedla, že odklad je pro české zemědělce dobrou zprávou, poukazuje ale na to, že riziko odlesňování je v ČR nízké. „Považujeme za nezbytné pokračovat v debatě, jakým způsobem efektivně bojovat proti odlesňování v rozvojových zemích za účelem zvýšení jejich zemědělské produkce a řešit problém tam, kde skutečně je,“ uvedla mluvčí komory Barbora Pánková.

Podobný názor vyjádřil také předseda Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha, který odklad považuje za nedostatečný. „České zemědělství nemá přímou spojitost s odlesňováním, a přesto by na naše farmáře byla uvalena zbytečná byrokracie a náklady,“ sdělil. Svaz proto žádá o zařazení ČR mezi země s nízkým rizikem odlesňování. „Čímž bychom zabránili negativním dopadům na naše chovatele skotu a zemědělce,“ dodal.

Podle Svazu obchodu a cestovního ruchu je roční odklad dostatečný, pokud EK nejpozději v prosinci představí slibovaný informační systém, aby ho bylo možné rok testovat. Například Potravinářská komora ČR ale žádala odložení alespoň o dva roky. „Roční odklad bereme jako přijatelný kompromis, který umožní mnohem lepší přípravu firem na toto nařízení,“ sdělil mluvčí komory Marek Zemánek. I komora nicméně upozorňuje, že problém odlesňování se netýká Česka. To si uvědomuje i Výborný, se základní myšlenkou nařízení ale souhlasí. „Je důležité, aby ve světě nedocházelo k odlesňování,“ dodal.

Nařízení se vztahuje na podniky, které vyrábí, zpracovávají nebo uvádějí na trh produkty z kávy, kakaa, palmového oleje, sóji, hovězího masa, kaučuku a dřeva. Podniky by měly shromažďovat a vykazovat údaje a souřadnice pozemků, na kterých komodity produkují, aby bylo jasné, že nejsou spojeny s odlesňováním kdekoliv na světě, a poté je zaznamenat do evropského informačního systému.

Mezi lety 1990 a 2020 celosvětově ubylo zhruba 420 milionů hektarů lesů, což odpovídá velikosti Evropské unie. Česka se odlesňování netýká, plocha lesů naopak dlouhodobě roste.

Podíl.
Exit mobile version